Ferenc pápa: Nem vagyok marxista

gazdaság
2013 december 15., 16:58
comments 3

Önmagában furcsa, ha a legbefolyásosabb vallási vezetőnek ezt így ki kell jelentenie, de a La Stampának adott interjújában Ferenc pápa mégis erre kényszerült. Az utóbbi időben többször is kritizálta olyan álláspontról a kapitalizmust, amiért a világsajtóban sokszor már marxistának bélyegezték. Legutóbb a republikánus párt jobbszárnyának házi ideológusa, az Egyesült Államokban nagy befolyással bíró Rush Limbaugh rádiós műsorvezető.

A pápa szerint viszont a marxista ideológia alapvetően hibás. Mégsem sértették ezek a megjegyzések, mert élete során sok olyan marxistával találkozott, aki nagyon jó ember volt.

A kapitalizmus természetéről tett megjegyzéseiben pedig csak megpróbálta felhívni a figyelmet arra, hogy szerinte mi történik a világban. Hogy a pénz bálványként tisztelése új zsarnokság kialakulásához vezet.

A pápa korábban szintén elítélte azt a gazdasági felfogást, ami szerint a jólét majd magától leszivárog a társadalom alsóbb rétegeihez is. Szerinte emögött csak éretlen és naiv bizalom van azok felé, akik a gazdasági hatalmat birtokolják.

Ugyanakkor most ehhez annyit hozzátett, hogy az ő meglátása mögött az Egyház szociális doktrínája állt, nem pedig egy közgazdaságtudományi, szakmai megközelítés. Ezért sincs igaza azoknak, akik marxistának nevezték nézetét.

A pápa szerint a modern társadalom ígérete úgy szólt, hogy ha majd a pohár megtelik, akkor ki fog csurogni belőle, és jut majd mindenkinek. E helyett azonban az történt, hogy amikor a pohár megtelt, varázslatszerűen még nagyobb lett, és semmi nem jutott a szegényeknek. És Ferenc pápa szerint amikor a leszivárgás-elméletet kárhoztatta, mindössze erre gondolt.  (via CNN)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.