Ha akarja, a Facebook azt is kiderítheti, mi az, amit a felhasználói végül mégsem posztoltak

TECH
2013 december 15., 12:45
comments 10

fbpara

Érdekes tanulmányt jelentetett meg a Facebook két alkalmazottja. Sauvik Das és Adam Kramer azt vizsgálták, hogyan cenzúrázzák önmagukat a felhasználók. Alapvetően ez elég bonyolult kutatási téma lenne, mivel azt kutatja, mi az, amit a felhasználó végül nem publikált. De Dasnak és Kramernek valójában nagyon is könnyű dolga volt.

A Facebook azokat a posztokat is tárolja, amiket a felhasználói nem is publikáltak.

A félreértések elkerülése végett: nem azokról a posztokról beszélünk, amit a publikálás után töröltek a felhasználók, hanem azokról, amit ugyan begépeltek, de aztán visszatöröltek, vagy csak nem publikáltak.

Több netes szolgáltatás is szokta rögzíteni azt, amit gépelünk. Például a gmail automatikusan menti a megfogalmazott leveleket, így azok, vagy legalábbis egy részük akkor is elérhetők, ha közben bezártuk a böngészőt. Ez mondjuk olyasvalami, amit inkább hasznosnak gondolnánk.

Az viszont elég meredek, hogy a Facebook is menti írás közben a posztjainkat. Jómagam kevés olyan helyzetet tudok elképzelni, amiben ez hasznomra volna, pláne, hogy az így elmentett posztokhoz nem is férek hozzá.

Arról nem is beszélve, hogy a Facebook felhasználói szerződéséből nem következik, hogy azokat az adatokat is gyűjtik, amiket elég határozottan nem akart publikálni a felhasználójuk. A Slate kérdésére a Facebook illetékese csak annyit mondott*, hogy

szerintük pedig de.

Igaz, a Facebook és a kutatást publikáló Das és Kramer is azt állítja, hogy a cég valójában csak az öncenzúráról gyűjt adatot, magát a begépelt szöveget nem menti. De ehhez egyrészt adottak a technikai lehetőségei, másrészt adott az érdeklődés is. Legalábbis Das és Kramer tanulmánya így zárul:

"Immár jobban értjük, hogyan és hol manifesztálódik az öncenzúra a közösségi médiában. A következő lépésben azt kell* megértenünk, hogy mit és miért [kiemelés tőlem] cenzúráznak."

(Via Slate)

*edit: typo

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.