A Hír Tv sajtóetikai továbbképzést tart a halálra ítélt biogazdaság vezetőjének

Média
2013 december 16., 13:32
comments 14
  • Van, amikor a mégoly legszakmaibb, legobjektívabb, legsajtóetikusabb médiummunkatársaknak is elgurul a homeopátiás bioxanax.
  • Például, ha példátlanul etikátlan módon saját ügyében nyilatkozatot mer kiadni egy agresszív biogazdaságvezető.
  • Aki nem tartja elég távol a szakmaiságot a politikától.
  • Le kéne csukatni az ilyeneket.

A kishantosi biogazdaság felszámolása nem könnyen kommunikálható téma a kormányoldal számára. A 21 éve működő gazdaságnak azért lehet vége, mert a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pályázatán a kishantosiak egyet sem nyertek meg a tíz parcellára szabdalt területből, vitt viszont földet Fidesz-közeli polgármester és távol lakó vállalkozó is. A biogazdasággal történteket múlt héten már az ombudsman is kifogásolta.

A Hír TV mezőgazdasági műsorában, a Sorolóban december elején megpróbálták menteni a menthetőt, és megszólítottak egy frissen győztes, amúgy a földtől 24 kilométerre élő gazdát. Korábban a kishantosiak nekünk azt mondták, hogy a tíz új nyertes között valóban vannak ketten, akik jó szándékú gazdák, és akiket most azért kompenzáltak, mert saját otthonuk közelében nem nyertek földet. A többi győztes viszont gyanús háttérrel érkezett.

A Hír TV riportjában elhangzottakra a biogazdaság vezetője, Ács Sándorné egy internetre feltöltött videóban válaszolt. Ez sértette meg igazán a Hír TV riporterét, aki a múlt héten forgatni ment Kishantosra.

„Most december 11-e délelőtt van. Mi ezt a találkozót leleveleztük olyan tíz napja, ugyebár? Meglepődve tapasztaltam, hogy az elmúlt Sorolóban elhangzottakra megjelent az interneten december 7-én egy tételesen cáfoló interjú, nem a mi kameránk által. Minden sajtóetikai elvnek, ha van még ilyen Magyarországon, ez ellentmond. Miért volt szükség erre  a sietségre?”

– megy neki a riporter Ácsnénak, aki szemmel láthatólag nem is nagyon tud mit kezdeni a helyzettel.

„A saját ügyünkben, a saját magunkkal által kiadott nyilatkozat nem hiszem, hogy sajtóetikát sértene.”

– próbálkozik a válasszal, de ez nem nyugtatja meg a megsértett újságírót.

„Sajnálom, hogy nem érti az ellentmondást. Erre az interjúra ki van téve egy Élőlánc-embléma. Ez pedig egy pártnak a neve, amit önök is működtetnek. Mi szükség van ebben az ügyben a pártpolitikára? (...) A szakmába miért kell belekeverni a pártpolitikát?”

– próbál másik irányból is fogást találni a biogazdaság vezetőjén. Az Élőláncot komoly politikai tényezőnek tekinteni annyira komolytalan dolog, hogy aztán a riporter sem feszegeti tovább, és a műsor maradék negyedórájában Ácsné viszonylag alaposabban foglalhatja össze saját álláspontjukat. Azért a riport második fele is tartogat pár emlékezetesebb pillanatot.

  • Például amikor Ácsné megmutatja a földjeiket, majd megjegyzi, hogy a legutóbbi Hír TV-s anyagban valamiért a szomszéd nem ennyire rendbe rakott földjét filmezték le, és nevezték girbegurbának. „Az a szomszédé volt, igen-igen” – dünnyögi erre a riporter.
  • Vagy amikor Ácsné nem érti, miért vágták be kritika nélkül annak a Barabás Jánosnak a nyilatkozatát a biogazdaságról, akinek Ácsné szerint egyetlen szava sem igaz, és ezt a műsor szerkesztőinek, mivel szakemberek, tudniuk kellett volna. ƒ„Ütközzenek a nézetek, ez az elvünk” – hangzik erre a riporteri válasz.
  • Végül amikor a legvégén a riporter mindenáron azt akarja bizonyítani, hogy a biogazdaság nem elég nyereséges. Ácsné szerint 21 éve minden évben pozitív mérleggel zártak, de mivel nonprofit vállalkozásként működnek, és a profitot a népfőiskolába forgatták vissza, az számít csak, hogy a gazdaság 21 éven át zavar nélkül működött.

Itt a videó, az igazán erős részek 4.15 körül kezdődnek. Garantáltan szórakoztató pillanatokat okoz, ha akár a tartalomtól függetlenül, csak a kérdések hangvételét vetjük össze azokkal, amiket két hete a nyertes gazda kapott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.