Talán megfejtették a Djatlov-hágó rejtélyét!

meghökkentő tudomány
2013 december 24., 12:37
comments 30
photo_camera Jurij Judin, az egyetlen túlélő búcsúzik. Betegség miatt fordult vissza, így menekült meg.
Forrás: Wikimedia Commons

A Djatlov-hágó rejtélye, vagy ahogy azt az összeesküvéselmélet-hívők tőlük szokatlan visszafogottsággal emlegetik,

az incidens

még a konteók közül is a bonyolultabbak és érthetetlenebbek közé tartozik. A részletekbe itt és most nem is mennék bele, a téma iránt érdeklődőknek sok szeretettel ajánlom Tiboru remek posztját a Konteo blogon. Most korlátozzuk a történetet a lényegre:

  • Igor Alekszejevics Djatlov, a szvredlovszki műszaki egyetem ötödéves rádiótechnikusa 1959 januárjában sítúrát szervez.
  • Kilencen csatlakoznak hozzá.
  • Az egyik túrázó betegsége miatt visszafordul az Otorten-hegyről.
  • A többiek szörnyű halált halnak.
  • A hátramaradt nyomok megmagyarázhatatlan események sorozatáról árulkodnak.

Legalábbis épp ésszel nehezen érthető, hogy miért menekültek ruháikat hátrahagyva, félmeztelenül a -25 fokos fagyba. Ahogy az is érthetetlen, hogy az öt méternyi hó alól előkerült holttesteken külsérelmi nyomok ugyan nem voltak, de belső szerveiket a halottkém megállapításai szerint "hatalmas erő" zúzta pépesre.

photo_camera A szovjet nyomozók felvétele az összeomlott sátorról.
Forrás: Wikimedia Commons

De miért, mi elől menekültek a biztos halálba?

A rejtély, akarom mondani, az incidens egyik kutatója, az amerikai Donnie Eichar négy éve tanulmányozza a kérdést. Most előállt egy "tudományos" elmélettel.

Szerinte a szél lehetett az oka.

Eichar ugyan részleteket nem akart elárulni - azokat hamarosan megjelenő filmében mutatja majd be -, de a Failure (Bukás - nem én találtam ki) magazinnak adott nyilatkozatában már utalgatott a megoldásra. "A következtetésre, amire jutottam, csak a modern tudomány és a Nemzeti Oceanográfiai és Atmoszféra Hivatal (ez az amerikai meteorológia hivatalos neve) segítségével juthattam" - mondta.

Az Eichart interjúvoló újságíró, Jason Zasky szerint a kutató arról beszélt neki, hogy az Otorten-hegy különös topográfiája miatt a szelek ismétlődő ciklust alkotva infrahangot adhatnak ki. Az infrahangokat hallani ugyan nem halljuk, de a kutatások szerint hatással vannak az emberi pszichére:

pánikot okozhatnak.

Ez pedig legalább azt a részét megmagyarázná a rejtélynek, hogy miért rohant ki kilenc fiatal egyetemista a sátor biztonságából a fagyos erdőbe egy sötét, február 2-i éjjelen Szibériában. (Via The Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.