Horváth: A hatalom a másik oldalon áll

POLITIKA
2013 december 28., 13:47
comments 46
  • Civil szervezetek tartanak tüntetést a NAV Széchenyi utcai épületénél Horváth András mellett
  • Az Alkotmány utcához mennek, ahol Horváth András is felszólalt.
  • Tudósítás percről percre.

18:35 Úgy néz ki, nem lesz ostrom. A megmaradt maroknyi tüntető zöld dossziékat helyez az épület elé. Mintegy szimbolikusan. Ezzel vége a tüntetésnek.

Hamarosan jelentkezünk az összefoglalóval. Köszönjük a figyelmet!

18:26 Az egyik HaHa-aktivista "szíve szerint elfoglalná az épületet". Az LMP-s Csiba Katalin próbálja lebeszélni erről.

18:17 A Dob utcában a Kiemelt Adózók Igazgatóságánál készenléti rendőrök masszív sorfala várta a tüntetőket. Az épület teljesen sötét. Most nagyjából negyvenen állnak szemben a rendőrökkel.

unnamed2

18:07 A tüntetők már az Oktogonnál járnak, hamarosan jön a Dob utca. Ezek viszont már állítólag nem ugyanazok a tüntetők, az eredeti szervezők közül már senki nincs köztük.

18:01 Ilyenkor azért nem mindig könnyű eltalálni, meddig érdemes követni az eseményt, amikor már jó eséllyel túl vagyunk annak dramaturgiai csúcspontján. Persze azt sem engedhetjük meg, hogy olvasóink lemaradjanak valami fontos fejleményről. Úgyhogy most már csak azért is megvárjuk, mi lesz a vége.

17:58 Vágó Gábor a Nádor utcai Taxi kocsmából elindult a Dob utcába, jelentette tudósítónk. Ez az a hely egyébként, ahol mindig megpihennek a Kossuth tér környéki események után/között/alatt a tudósítók.

17:55

unnamed

17:50 Érdekes fordulatot vett a tüntetés folytatása. Nagyjából negyven fiatal halad a Dob utcai igazgatóság felé, de nagy részük inkább már viccnek veszi az egészet. Mostanra viszont már szabadon loboghat az elején még elrakott Árpád-sávos zászló, ami az egyik résztvevőnél volt, így messziről most annyi látszik, hogy egy Árpád-sávos és egy székely zászló mögött vonul egy csoport.

17:47 Rendőrök igazoltatják a továbbhaladó tüntetők egyik vezetőjét, aki a piroson ment át az úttesten. Egyelőre nem tudni, hogyan folytatódik a tiltakozás.

tuntet

17:40 Horváth beszédének vége.

17:33 A tüntetés hivatalosan véget ért. Néhány tucat ember viszont úgy döntött, elindul a Kiemelt Adózók Igazgatóságának Dob utcai épülete felé. Rendőrök kísérik őket. Meglátjuk, mi sül ki ebből.

17:28 Tehát, foglaljuk össze Horváth beszédét. Amikor színpada állt, mappaerdő fogadta, és érezhetően meghatódva köszönte meg, hogy sokan megjelentek. Azt mondta, követi az interneten a hozzászólásokat, tudja, hogy ennél sokkal többen állnak mellette.

Amikor előállt az ügyekkel, abban bízott, hogy mivel rendszerszintű problémáról beszélt, ami az előző kormányokat is érinti, a mostani kormányt érdekelni fogja az ügy. Az eltelt idő bebizonyította, hogy a hatalom mindenről tud, és a másik oldalon áll.

Szerinte szégyenletes, ami azóta elindult. A kormánypárti sajtó hazugságokat terjeszt róla, a kormánypárt blokkolta a bizottságokat,

karácsony előtt pedig a hatóságok egy törvénytisztelő családra törtek rá.

Hogy volt ehhez merszük, kérdezte érezhetően ingerülten, mire a tömeg

maffia, maffia

skandálásba kezdett.

Kinek okozok én érdeksérelmet, kérdezte. Legfeljebb az adócsalóknak. És szerinte ez nem csak ő esete, említette Hadházy Ákost, Kishantos ügyét, vagy éppen a 2006-os visszaéléseket.

A unió szégyene is, hogy ez történik.

Szerinte a választások eredményétől függetlenül látszik egyre több embernek, hogy kisembereket büntetik, miközben a valódi bűnösöket futni hagyják.

Sok kisvállalkozás és magánszemély kereste meg az utóbbi időben azzal, hogy tudnak visszaélésekről. Őket arra bíztatta, hogy akár névtelenül is, de hozzák nyilvánosságra ezeket. Üzent a volt navosoknak is: ne féljenek, álljanak elő azzal, amiről tudnak.

17:19 Ez nem az a zöld dosszié.

17:17 Minél többen leszünk, minél erősebb lesz a civil kurázsi, annál inkább visszaszorulhat a közérdeket sértő hatalomgyakorlás, mondja Horváth. "Akkor talán a valódi bűnösöket fogják üldözni, nem a bejelentőket. Ma még sajnos utóbbinál tartunk."

17:15

"A kisembereket és a kisvállalkozásokat üldözik, miközben a valódi bűnösöket futni hagyják. Elég volt ebből!"

17:12 Horváth mesélt arról, miket kérdeztek tőle a rendőrök. Többek között azt, kikkel áll kapcsolatban. Vajon kinek lehet szüksége ilyen információra, kérdezte.

Mi készül ellenem, vagy mások ellen?

- kérdezte. "De ők csak parancsot hajtottak végre, ami mögött államhatalmi szervek vezetői, vagy éppen politikusok állhatnak."

17:05 Tudósítóink percek óta nem jelentkeznek. Lehet, hogy Horváth olyan dolgot mondott, amitől helyben szörnyethaltak. Ugyanolyan kiváncsisággal várom, hogy mi történt, mint a kedves olvasók!

17:01

horvathszinpad

A volt adóellenőr a színpadon.

16:58

"Bármivel próbálkozik a hatalom, nem hagyjuk magára Horváth Andrást."

16:54

zoldd

Zöld dossziék a levegőben. Itt fog beszélni hamarosan Horváth.

16:50

Részlet a produkcióból.
16:44

molnap

Úgy néz ki, megtörténik: Molnár Péter előadja Horváth Andrásról szóló szabadversét.

16:42

A Békemenet végül nem jött el

- jelentette be Kiss Soma Ábrahám szervező azt, amit azért eddig is sejtettünk.

16:39 Áll már a színpad, jönnek a beszédek.

alkotmany

16:30 Amikor a tüntetők elhaladtak a Honvéd utcai Aldi mellett, az egyik szervező bemondta, hogy Horváth András szerint ez a kevés élelmiszerlánc egyike, amelyik nem csal adót.

A tüntetők erre megtapsolták az Aldit.

16:28

molnar

Ez a kép még a tüntetés elején készült Molnár Péterről, de most ismét aktuálissá vált, mert megkérdezte tudósítónktól (aki nem szerepel a képen, aki ugyanis szerepel, az a Népszabadság tudósítója), hogy van-e tolla. Még mindig a levegőben van a kérdés, lesz-e slam!

16:25

fotó(3)

A sokféleség továbbra is jellemző a tüntetésre. A hangulatra jellemző, hogy egy hölgy azzal ment oda fiúhoz, hogy meg fog fázni.

16:22

Vannak cégvezetők, akiknek a neve elég ahhoz, hogy ne legyen adóellenőrzés

És akkor idézzük fel, hogyan kezdődött ez az egész. November nyolcadikán, majdnem két hónapja tartotta Horváth ezt a sajtótájékoztatót. Ekkor jelent meg első véleménycikke az Átlátszón. Ide valami olyasmi passzolna, hogy akkor még nem számítottunk arra, hogy két hónap múlva ez lesz/akkor azt reméltük, hamarabb történik valami, de igazság szerint nem tudom már, mire számítottunk akkor.

16:20

ombudsman

Megálltak az ombudsman hivatala előtt is, beszéd nincs, csak skandálás.

16:15 Ahogy pedig az ügy miatt az újságok elkezdtek érdeklődni a téma iránt, előkerült néhány dolog - itt van például az Origo sztorija egy cégről, ami a CBA tulajdonosának rokonságához is köthető, és éppen a Horváth-séma alapján működik.

16:13 Tudósítónk szerint a hangulat leginkább a tavaszi, negyedik alkotmánymódosítás ellen tartott tüntetésekre hasonlít. Az Árpád-sávos zászlós arc közben összecsomagolta a zászlaját, és anélkül tart a tömeggel. A székely zászló továbbra is lobog, de azzal nem is volt senkinek semmi baja.

16:07

nador

Eközben a Nádor utcában.

16:05 "Szinte minden párttal tárgyaltam, de szóba se került, hogy bármelyik pártba belépjek. Nem ajánlottak fel pozíciót és nem is kértem ilyet." Többek között erről beszélt Horváth a Napi Gazdaságnak adott mai interjúban.

16:00 A menet a belügyminisztérium épületéhez ért, ahol Simon Vera, egy aktivista dühös beszédet mondott arról, hogy unja, hogy huszonnégy éve ugyanazok az emberek ülnek a nyakunkon, és hogy már egyetlen állami szervben sem lehet bízni.

Unom, hogy egy parlamenti képviselő félholtra veri a feleségét, és a miniszterelnök nem szólal meg.

Beszédét így zárta:

15:55

Országosan megy a rablás
Veled vagyunk Horváth András

- mondják a tüntetők.

15:52

Elképzelhető, hogy valaki valahol a beszállítói láncban adózási szempontból kifogásolható magatartást folytat

- mondta Nigel Jones, a magyar Tesco vezére pénteken a Népszabadságnak.

15:50 Itt az első videó a helyszínről.

15:49

Mostanra körülbelül kétezren lehetnek

15:45

zdosszie

zdosszie2

A délután sztárkelléke egyértelműen a

zöld dosszié.

15:42 Bármi is legyen az igazság, az azért feltűnő, hogy amióta a Horváth-ügy kirobbant, a NAV szinte minden héten előáll valamilyen leleplezéssel. Jó példa a vietnami szellempláza esete, amit épp a 444 mutatott be karácsony előtt - az édességet is számla nélkül adták-vették nagy tételben. Néhány nappal később razziát tartottak a helyszínen, és közölték, az árusok komoly büntetésre számíthatnak.

15:40

vonul

Innen nézve ez most egészen diáktüntetés-hangulatúnak tűnik.

15:38 Nem stimmelnek Horváth számai? Azért nem csak Deutsch Tamás kételkedik abban, amit a volt adóellenőr mond. Tallián Miklós, a Kapitalizmus blog szerzője ebben a posztban vezette le, hogy Horváth levezetése alapján szerinte nem jöhet ki az ezermilliárdos hiány.

15:35

hagyjuk

Nem hagyjuk-skandálással tartanak az Alkotmány utca felé.

15:30

Horváth András egy koronatanú, az ellene indított hatósági eljárás is igazolja, hogy igaza van

- mondta beszédében a Hallgatói Hálózat-aktivista Ruzsa Rania. Követelik az ÁSZ-tól állításai kivizsgálását. A tüntetés szerinte egyben kiállás is a NAV megfélemlített dolgozói mellett, ezért a jelszó: Nekem is van egy zöld dossziém.

dosszie

15:26

oligarcha2

15:25 Miről is beszél pontosan Horváth? Aki már belezavarodott volna, érdemes újra elővenni ezt a cikket, ahol egy fél kiló cukor segítségével magyarázta el, hogy működik a csalás.

15:22

oligarcha

Itt vannak az anonymusosok is, akik legutóbbi tüntetéséről videóriportot is készítettünk.

15:19

megtelt

Megtelt az utca. Horváth András is felszólal majd fél öt körül, az Alkotmány utcai színpadon, ahova a Széchenyi utcából mennek majd át a tüntetők.

15:15

szovicc

A legutóbbi hasonló tüntetés egyértelmű díjnyertes transzparense a Most már tényleg pipa vagyok-feliratú volt. A Monthy Python-emlékérem helyett most másra hajt egy résztvevő.

15:12

slam

Na!

Csak nem szóritmusolás is lesz?

15:10 Lassan megtelik a NAV-épület előtti utcaszakasz, és folyamatosan érkeznek újabb emberek. Igaz, ezrekről azért messze nincs szó.

15:07

vago

Az előző tüntetés egyik konfliktuspontja volt, hogy a szervezők elküldték a politikusokat. Illetve csak Schiffer Andrást, a kapucnis Vágó Gábor akkor elvegyült a tömegben. Most nem is igyekszik rejtve maradni.

15:05

"Számíthattam arra hogy akár ilyen irányú támadás is érhet a hatalom részéről, megtettem a szükséges lépéseket, hogy meg tudjam védeni magam. A lelkiismeretem teljesen tiszta, ezért felháborított ez az eljárás. Felháborít, hogy engem próbálnak bűnözőnek beállítani, ahelyett hogy a korrupciós ügyben vizsgálódnának. Nem gondoltam volna, hogy a hatalom ilyen módon próbál meg engem, és azokat az embereket is megfélemlíteni, akik a jövőben esetleg korrupciós ügyekkel a nyilvánosság elé lépnének.” Ezt Horváth András mondta házkutatása után.

Közben megérkezett az első híresebb politikus, a DK-s Varju László.

fotó(2)

15:03 A legújabb, mai fejlemény, hogy az LMP közölte, a NAV nem hajlandó kiadni a kétnapos, állítólag mindent tisztázó NAV-os belső vizsgálat jelentését. Horváth színrelépére után két nappal ugyanis a NAV már közölte is, megvizsgálták az állításokat, és törvénytelenségnek nyomát sem találták. Az LMP ezért perelni akar.

15:01 Áfacsalás témában az összes cikkünket itt találja.

15:00

vegyes

Az valóban látszik, hogy elég vegyes a társaság. A gyakorlott tüntetéstudósító Botos Tamás szerint egyaránt van itt mindenféle ember devizahiteles tüntetőktől hahásokig, mégha nem is túl sokan.

14:58

tunt2

Máris megvolt az első konfliktus! Két tüntető Árpád-sávos, illetve székely zászlókkal érkezett. A Hallgatói Hálózat-aktivista szervezők megkérték, hogy ilyen zászlót ne hozzanak, mert előbbi félelmet kelthet a résztvevőkben. A zászlósok azt mondták, ebben nincs semmi félelemkeltő, csak őseikre emlékeznek. Ahogy az a tüntetéseken lenni szokott, mindenki a jelenet köré sereglett,

14:56

Három óra előtt körülbelül kétszázan gyülekeznek a helyszínen.

14:55

horvathtunt

Horváth András a helyszínen. Azt mondta, pótolhatatlan dolgot nem vitt el tőle a rendőrség. Szerinte jó, hogy sok különböző platform jött össze egy tüntetésen. Aktívan egyelőre nem akar politizálni, csak az ügyet tolja.

14:52

Egyébként hogy áll most az ügy?

Nem jól. Az ügyészség ugyan végül indított nyomozást az áfacsalások ügyében is, de csak jóval lassabban és nehézkesebben, mint Horváth ellen. A parlamenti bizottság pedig ugyan nagy nehezen felállt, de addig nem vizsgálódhat, amíg az ügyészség be nem fejezi a nyomozást. Maga Orbán Viktor lényegében törvénysértésre buzdította Horváthot, amikor Brüsszelben házkutatásának hírére úgy reagált, álljon végre elő konkrét vádakkal. Csakhogy Horváth már többször elmondta, hogy törvényt sértene azzal, ha nyilvánosságra hozná a nála lévő adatokat. Adótitkot sértene.

14:46

Első képünk a helyszínről.

hajra

14:45

Ugye jól emlékszem, hogy volt már mellette egy tüntetés?

Jól, kedves olvasó, a házkutatás délutánjára rántottak össze gyorsan egy tiltakozást civilek. Akkor nagyon kevesen gyűltek össze (riportunk az eseményről itt olvasható), ezért már a tüntetés közben bejelentették, december 28-án újabb demonstrációt tartanak a NAV Széchenyi utcai épületénél.

photo_camera A december 19-ei tüntetés

Kik tüntetnek most?

Többek között a Hallgatói Hálózat, Az alkotmány nem játék-csoport, a Levegő Munkacsoport, a TASZ, a Védegylet és még több szervezet, a teljes lista itt található. Meghívták a békemeneteseket is, de eddig semmi sem utalt arra, hogy ők is csatlakoznának, legalábbis szervezetten semmiképp.

Mit akarnak a tüntetők?

"Követeljük, hogy a pártok ne akadályozzák a parlamenti vizsgálóbizottság működését. Követeljük, hogy az Állami Számvevőszék folytasson eljárást. Követeljük, hogy emberek helyett az ügyet vizsgálják. Nem a tanúkat, hanem a bűnösöket kell felelősségre vonni" - áll a leírásban.

14:42 A tüntetést azért szervezték civil szervezetek, mert decemberben az áfacsalási ügyek kivizsgálása helyett éppen a volt adóellenőrnél tartottak házkutatást. Kiderült, több nyomozás folyik ellene, mint az általa felvetett ügyek miatt. A rendőrség kora reggel érkezett otthonába, és több fontos iratát, így a híres Zöld Dossziét is elvitték, amiben állítása szerint konkrét cégek adatai szerepelnek. A gyanú ellene személyes adatokkal való visszaélés, amiért akár három év börtön is járhat.

photo_camera Horváth András

14:40 Köszöntjük a kedves olvasókat, ez itt a Horváth András és az áfacsalások vizsgálata melletti tüntetés élő tudósítása. Az esemény hivatalosan délután háromkor kezdődik. A helyszínről Horváth Bence és Botos Tamás, a stúdióból Plankó Gergő jelentkezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.