Gyerekeket csonkoltak és fejeztek le a Közép Afrikai Köztársaságban

külföld
2013 december 30., 20:29
comments 43
photo_camera Spencer Platt/Getty Images

Épp ésszel felfoghatatlan mértéket öltött a gyerekek elleni erőszak a Közép Afrikai Köztársaságban az ENSZ gyermekügyi szervezete, az Unicef jelentése szerint. Az ország fővárosában, Banguiban decemberben robbantak ki összecsapások a különböző vallású csoportok között, ezekben eddig legalább ezren vesztették életüket és 370 ezren kényszerültek menekülésre. Banguiban amúgy kb. 740 ezren laknak, vagyis a lakosság fele elmenekült.

Az Unicef jelentése szerint legalább két gyereket

lefejeztek,

egy gyereket pedig

megcsonkoltak.

"Eddig példa nélküli mértékű gyermekek elleni erőszak tanúi vagyunk. Egyre több gyereket toboroznak a fegyveres csoportok, és maguk a gyerekek is célpontjaivá váltak a bosszútámadásoknak" - nyilatkozta Souleymane Diabate, az Unicef helyi képviselője. A szervezet eddig legalább 16 gyerek meggyilkolását erősítette meg. A leszámolásokban legalább hatvan gyerek sérült meg. A becslések szerint hatezer gyerek van fegyverben.

A szektariánus erőszak december 5-én lángolt fel. Azóta az Orvosok Határok Nélkül beszámolója szerint mindennapos rutinná váltak a lincselések. Az utóbbi napokban pedig egyre több sérült kerül kórházba, vagyis a helyzet folyamatosan romlik.

És hogy miért harcolnak? Márciusban a muzulmán kisebbség puccsal magához ragadta a hatalmat, amiért most a keresztény többség bosszút áll. A helyzeten nem sokat javítanak a békefenntartók sem. Ezek többsége a szomszédos Csádból érkezett muzulmán, akik a keresztények szerint a lázadó Szeleka milícia pártján állnak. A muzulmánok pedig a decemberben az országba küldött 1600 francia katonáról gondolják, hogy valójában a keresztények mellett harcolnak. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.