Elhunyt Eusebio

GYÁSZ
2014 január 05., 09:03
comments 6

A portugál futball-legenda 71 éves volt. A halálát a szív és a légzőszervek leállása okozta.

Hétfőn, a Lisszabon északi részében található Lumiar temetőben helyezik örök nyugalomra Eusébiót, előtte az elhunyt kívánságának megfelelően koporsóját kora délután körbeviszik az arénában, hogy a szurkolók végső búcsút vehessenek tőle.

Eusebio (teljes nevén Eusébio Da Silva Ferreira) az akkor portugál gyarmat Mozamikban született 1942. január 25-én, egy fehér vasútépítő angolai apától és egy fekete mozambiki anyától. Rettenetesen szegény családban nőtt fel, az iskola helyett pedig inkább focizni szeretett.

Páratlan tehetsége mellett rendkívül jó adottságai voltak, 11 másodpercen belül futotta a 100 métert. Már Mozambikban felfedezték, még 19 éves sem volt, a Sporting hívta magához, de a Benfica egyszerűen elrabolta, sokkal jobb ajánlatot tett neki. Itt lett legenda, első edzője a magyar Guttmann Béla volt.

Guttman volt az, aki pályára küldte Párizsban, a nemzetközi torna döntőjében a világ akkori, de lehet, hogy minden idők legjobb csapata, a Pelével felálló brazil Santos ellen. A brazilok négy góllal vezettek már, amikor pályára lépett a 19 éves Eusebio, húsz perc alatt rúgott egy mesterhármast, kiharcolt egy 11-est is, de azt a csapattársa kihagyta.

Már előtte is Európa legjobb csapata volt a Benfica, vele sikerült megvédeni a BEK-et 1962-ben, a Puskással felálló Madridot verték 5-3-ra, gólt is szerzett (Puskás mondjuk hármat is). Utána még három BL-döntőben játszott (63-ban, 65-ben és 68-ban), de győznie már nem sikerült. 1965-ben elnyerte az Aranylabdát, kétszer második lett a szavazáson. Kétszer volt Európa legjobb góllövője is.

A Benficában 15 év alatt 301 bajnoki meccsen 317 gólt szerzett (összesen 440 meccs, 473 gól a benficás mérlege), 11-szer nyert vele a csapat bajnoki címet, ötször kupát.

A válogatottal a legnagyobb sikere az 1966-os világbajnokság volt, a portugálok bronzérmesek lettek, Eusebio a torna gólkirálya lett. Ínyencek itt nézhetik meg Eusebio összes labdaérintését a magyar portguálon.

A Cristiano Ronaldo előtti időszak egyértelműen legjobb portguál játékosa tavaly belement abba a vitába, hogy ő vagy Ronaldo-e a jobb játékos. Eusebio nem volt szerény, szerinte hiába szerzett több gólt Ronaldo a válogatottban, olyan csapatok ellen is pályára léphetett, mint Liechtenstein vagy Azerbajdzsán. Ezért többre taksálta a saját, komolyabb ellenfelek ellen szerzett 41 gólját (64 meccsen). "Karakteresebb, jobb játékos voltam, mint ő" - nyilatkozta tavaly októberben.

De Ronaldo a jelek szerint nem sértődött meg, ezzel a képpel búcsúzott:
ronaldoeusebio

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.