Látta már a Sátántangót egyetlen GIF-ben?

Tbg
a hetedik művészet
2014 január 05., 11:42
comments 17

A 444 vizuális műhelyében végre elkészült az 1994-es, a ma 60 éves Krasznahorkai László azonos című regényéből készült Tarr Béla-film hiánypotló verzióban, GIF-ben.

A Sátántangó. GIF-ben.

Annak idején, majd' húsz éve, ha nem moziban vagy tévében, VHS-sen nézték meg az emberek a 421 perces filmet, (5 kilencvenperces kazettára fért fel), mostanában három DVD-n forgalmazzák. A GIF-es verzió azonban még nem készült el mostanáig.

A 444 érettségizőknek szóló új sorozatának, a 44 híres magyar film GIF-bennek első darabjaként mutatjuk be tehát az író előtt tisztelegve a Sátántangó ezen verzióját, amelyet az élvezhetőség kedvéért 5,5 percesre rövidítettünk.

Mielőtt megnézi, íme néhány apróság, amit feltétlenül tudnia kell a GIF technikai hátteréről:

  • Igen régi képformátum, mindössze 256 színt tud megjeleníteni.
  • Emiatt nagyon kötött forma.
  • Lehet viszont animálni, de egy GIF-ben összesen max. 500 képkocka (frame) lehet.
  • A 256 szín minden képkockára értendő, tehát összesen ennyi szín lehet egy egész GIF-ben, akár álló, akár mozgó.
  • A Sátántangó 421 perce 500 képkockában pontosan azt jelenti, hogy egy képkocka a rendes filmidőben kb. 50 másodpercenként látható.
  • A GIF-nek nincs hangja. Legjobb, ha közben a film zenéjét hallgatja. Ez az egyik legismertebb darab, ami pont 5,5 perc hosszú, a Kör II. (zeneszerző: Víg Mihály).
  • GIF-ünk nem tartalmaz 256 színt, akkor ugyanis egy sokkal nagyobb fájlt kéne Önnek letöltenie, redukáltuk tehát 8 színre, de ez a pixeles, retrós, C-64-es dizájn nagyon jól áll a filmnek. (500x275 pixel)
  • Elkészítettük azért az eredeti 421 perces verziót is, amely valóban 7 óra alatt pörög le. Ezt a GIF-et a cikk alján találhatja (A filmben 24 képkockát látunk másodpercenként, ez a GIF viszont: 0,02 képkockát mutat másodpercenként, jó mi?), és itt találja a 13,5 megás, 128 színes változatot is (5,5 perces formában).
  • Ezek a GIF-ek nem indulnak újra, egyszer mennek végig, az oldal frissítésével tudja újranézni.


8 színű gyors verzió

SÁTÁNTANGÓ - GIF - 8 SZÍN - 5,5 PERC (5,6 Mb) - 500p


photo_camera



128 színű gyors és eredeti sebességű verzió

SÁTÁNTANGÓ - GIF - 128 SZÍN - 5,5 PERC (13,2 Mb) - 500p

[KATTINTSON!]

SÁTÁNTANGÓ - GIF - 128 SZÍN - 421 PERC (13,2 Mb) - 500p

[KATTINTSON!]


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.