Fáj valami az elmúlt három évből? Adja ki magából!

POLITIKA
2014 január 08., 12:22
comments 18

FUCK NER. Egyszerű üzenet. Szokatlan módon egy kattintással az is kideríthető a honlapon, hogy kinek a műve. Kozma Józsefé, a Gawker programozójáé.

Szóval Kozmának a múlt szombaton eszébe jutottak azok a képeslapok, amik a kilencvenes években árasztották el szilveszter környékén az utcát. Amiken az volt, hogy Fuck [éppen véget érő év], és egy felsorolás mindarról, amit abban az évben utáltunk.

"Szeretnék egy ilyet csinálni, csak Nerrel" - gondolta Kozma.

És mert a tudása és eszközei is megvannak hozzá, meg is csinálta. Íme.

fuckner

Az oldal végtelenül egyszerű. A kezdetben csak egy felsorolás volt, de Kozma eleve közösségi projektnek tervezte, így Githubbal készítette el. Így kétféleképpen is bővíthető:

  • A hozzám hasonló technikai analfabéták egyszerűen beírhatják a javaslatukat a Fuck NER Facebook-oldalára.
  • A nálam kicsit hozzáértőbbek pedig forkolhatják az oldalt.

Hogy mit? Forkolhatják? Ezt Kozma így magyarázta el nekem:

"A fork egy másolat a meglévő kód pillanatnyi állapotáról, amit szabadon módosíthatsz. Ha kész vagy, visszaküldhetsz egy pull requestet egy kis kommenttel, hogy mit miért csináltál. Ekkor az eredeti tulaj, ha gondolja, behúzhatja a módosításaidat. Egy az egyben, vagy csak részleteiben, ahogy érzi. Lényegében közösségi fejlesztés."

Szóval, hajrá, hajrá.

Disclaimer: Kozma József, Jocó már több mint egy évtizede a barátom.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.