A kávé megvédhet az Alzheimer-kórtól

TUDOMÁNY
2014 január 13., 15:49
comments 6

Egy amerikai tanulmány szerint aktivizálja az emlékezőképességet a koffein, legalább egy napig segíti az emlékek megőrzését. Eddig kevés bizonyíték volt arra, hogy a koffeinnek pozitív hatása van az emlékezetre.

A kutatók 73 önkéntest arra kértek, nézzék végig különböző egyszerű tárgyak képét, például egy kosárét vagy egy szaxofonét. Ezután a csoport fele 200 milligramm koffeint kapott (ez két csésze eszpresszónak felel meg), a másik fele pedig placebót.

A koffeinszint mérésére 1, 3, majd 24 óra múlva nyálmintát vettek a résztvevőktől. A következő nap mindkét csoportot arra kérték, nézzenek végig újra egy képsort, és határozzák meg, melyik képeket látták előző nap, melyik hasonló és melyik teljesen új. A kávét fogyasztó csoport sokkal jobban teljesített a hasonló képek meghatározásában.

coffee

Michael Yassa kutató szerint a hasonló minták megkülönböztetése az agy számára sokkal nehezebb feladat, mint az ismert és ismeretlen képek elhatárolása. Ezt pedig láthatóan segíti a koffein. Yassa szerint a tanulmány nagy jelentőséggel bír az agykutatás szempontjából is:

„A koffein összefüggésbe hozható az egészséges, hosszú élettel és akár az Alzheimer-kórral járó emlékezetvesztés ellen is védelmet nyújthat.”

Az amerikai John Hopkins Egyetem kutatócsoportja egyetemisták kávéfogyasztás utáni eredményeit vizsgálta, a kutatás eredményét a Nature Neuroscience című szaklapban ismertették.

Hogy a kávé miért jó még, arról itt írtunk(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.