Ez a mi kis világunk – a No roxa áj 10 legjobb feldolgozása

kultúra
2014 január 14., 18:39
comments 22

A No roxa áj a kortárs cigány popkultúra Mizuja. Kis Grófo és Jolly 2012-es közös száma úgy tarolt le mindent, hogy abból azóta sem ocsúdott fel Magyarország. A szegedi pörköltfőző verseny közönségétől a Kazánház klubon keresztül a Király utcában pizzaszeletért sorba nálló vendégekig mindenki ugyanúgy lelkesedik érte, ősszel pedig ez volt az egyik legnézettebb magyar videó a Youtube-on, pedig akkor már több, mint egy éve megszületett.

Így ideje volt összegyűjteni a legjobb feldolgozásokat. Ezek között körülnézve akár egy százas lista is összejött volna, annyian nyúltak hozzá, és ebbe még nem is számoltuk bele azokat, ahol csak a számhoz készült új videó. (Pedig! Sőt!)

Annak, hogy ilyen sok feldolgozás született, a tagadhatatlan slágerfaktor mellett az is fontos része, hogy a dal szövege tökéletesen alkalmas arra, hogy egyes részetit egyénileg behelyettesítve bárki a magáénak érezze. A következő részeket variálják a legtöbbet:

Megy a … hazafelé
Ismerik őt már mindenfelé

Beül a … a …-ba
Mi kell a nőknek azt mindig ő tudja
…-t rendel literszámra
Mindenki vele mulat
No roxa áj
... itt a király!

Ezek alapján jöjjön a top 10.

10. XVII. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

Napközben, nyáron egy fesztiválon, ahova mindenki amúgy is inkább enni megy. Szinte lehetetlen körülmények egy erős előadáshoz. És mégis, a No Roxa áj itt is megállja a helyét, a kórustól pedig egészen stadionhangulata lesz.

9. Utánfutók

A lehető legfehérebb rockzene és a cigány dallamok találkozása.

8. Party Band Zenekar

Egyrészt: rezesbanda! Másrészt: a beül a Dávid az Opeljába a legszebb válasz az eredeti változat felvágós luxusára.

7. DJ Mady remix

DJ Mady változatában laza karibi buli lesz a magyar valóságból.

6. Sunda és Viktor

A hálószobaváltozat bizonyítja, hogy a dal egy szál kanapén eljátszva is működik. Ebből a kategóriából hasonlóan erős Csirke Lászlóé.

5. Kozma Gergő Rolinak

Bár nem ismerjük a videó sztoriját, de elég egyértelműen kiderül belőle, hogy Kozma Gergő ajándéka volt ez barátjának, Rolinak. A kedves gesztus mellett a speciálba dedikálás itt jelenik meg a legszebben - Roli Audi nyolcvanasba ül be, de ennél is csodálatosabb, ahogy Borsod megye térképén meg is jelenik, hogy ismerik őt már mindenfelé.

4. Horizont zenekar a mecsekpölöskei falunapon

Kottából játszva, profin, pontosan, a közönség legnagyobb örömére.

3. Greg Wonder Remix

Kevés produkció van, amiben tényleg érezhetően át merik gondolni az erdeti No roxa ájt.  Ez egyfelől érthető, az eredeti dal természetes lendülete úgy tör előre, hogy ahhoz nehéz érdemben hozzányúlni. Itt mégis valami ilyesmi történik, ahogy a dal előbb eltűnik a diszkó mögött, majd szépen újra előbújik onnan.

2. Báró változata Stefánónak

Persze főleg a férfias buli környezetnek köszönhető, de egy ilyen autentikus hangulatért Diplo a fél kezé odaadná.

1. Molnár Kriszti

Molnár Krisztinél többet még senki sem hozott ki ebből a dalból. Előadásában a nagyzolós, hedonista himnuszból elvágyódós, kiskamaszos álmodozás lesz, ami végső soron semmivel sem kevésbé életigenlő, mint a jachtok előtt rajoskodás, közben mégis úgy szól a szívhez, hogy azt soha nem néztük volna ki az eredetiből. Ez a mi kis világunk.

Közreműködött: Herczeg Márk

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.