Az USA új nagykövete szerint is lehet gond a magyar demokráciával

külföld
2014 január 17., 05:53
comments 43

Az amerikai szenátusban csütörtökön hallgatták meg az USA új magyarországi nagykövetét, Colleen Bradley Bellt.

Egyrészt méltatta a magyar erőfeszítéseket Afganisztánban, Koszovóban és a Közel-Keleten, ahol jó szövetségese Magyarország Amerikának. De kitért az ország irányításának problémáira is.

"Sokan azt állítják, hogy a mélyreható törvényhozási és alkotmányos változások ártottak a nemzetközi beruházási klímának, aláásták a tulajdonjogokat, meggyengítették a bíróságokat és a végrehajtó hatalom kezében központosították a hatalmat"

- mondta, és emlékeztetett, hogy az ezzel kapcsolatos aggályokat az USA már többször a magyar fél tudomására hozta. Azt ígérte, hogy védelmezni fogja az amerikai és az európai demokratikus értékeket, és sürgetni fogja, hogy a magyar partnerek működjenek együtt nemzetközi partnereikkel és a civil társadalommal.

A pluralizmus eszménye részét képezi annak, hogy a mi értelmezésünkben mit jelent a demokrácia. A demokráciák elismerik, hogy egyetlen entitásnak - államnak, politikai pártnak vagy vezetőnek - sem lesz meg soha a válasza az összes a kihívásra, amellyel szembesülünk

- mondta. A meghallgatáson elsősorban a demokrata szenátorok fejezték ki aggodalmukat a magyar helyzettel kapcsolatban. Az új követ nem válaszolt egyértelműen arra, hogy veszélyben van-e a demokrácia Magyarországon.

Colleen Bell lesz a rendszerváltozás utáni negyedik női amerikai nagykövet Budapesten. A 46 éves jelölt négy gyermek anyja. Férjével, a televíziós forgatókönyvíró és producer Bradley Bellel eddig Los Angelesben élt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.