Ennél nagyobb seggfej még nem volt kormányzó Amerikában

külföld
2014 január 19., 15:13
comments 43

Chris Christie már az előző amerikai választáson is esélyes volt, de végül úgy döntött, nem indul. Egészen eddig kifejezetten húzónév volt az amerikai politikában, a legtöbb republikánus elnökjelölt pályázott rá, hogy az ő alelnök-jelöljük legyen.

Christie egyik titka az volt, hogy szimpatikus. Esetlen, de nagypofájú ember, aki nagyon komoly súlyproblémákkal és még komolyabb agresszióval küzd. De ezt többnyire magában tudja tartani. Többnyire. Amikor viszont nem, akkor is inkább Tony Sopranós őrjöngésekre hajlamos.

Nagy ember, nagy személyiséggel

A másik ok, hogy Christie látszólag egy RINO (Republican In Name Only, Csak nevében republikánus). Összesen kétszer találkozott Obamával, amiből egyszer egy hatalmas brohug lett, másodszor pedig egy magas ötös egy focimeccs alatt. Sőt, Christie az a republikánus, akiről az emberek elhiszik, hogy a demokratákkal is leáll tárgyalni.

photo_camera AFP PHOTO / Saul LOEB

Persze ez egyáltalán nem igaz, Christie annyira republikánusul irányítja New Jersey-t, amennyire csak lehet. Nem hajlandó megadóztatni a gazdagokat, megvétózta az egyneműek házasságát és panaszkodik a szakszervezetek megerősödése miatt. De legalább hihető, hogy középutas politikus, amit a Tea Party keményvonalassága után eléggé értékelnek a választók.

Tom Kane legjobb tanítványa

Most viszont Christie mindent elveszíthet, amit eddig felépített, pedig még el sem kezdődött a 2016-os elnökválasztás kampánya. Az egész egy botránnyal kezdődött, amitől a világ legnagyobb kertvárosa, New Jersey úgy néz ki, mintha Tom Kane polgármester legjobb tanívtánya irányítaná.

photo_camera AFP PHOTO/Paul J. Richards

2013 december másodikán rákérdeztek Christie-nél, hogy pontosan mi volt az a titokzatos dugó nemrég a George Washington hídon, ami Manhattant köti össze Jersey egyik külvárosával, Fort Lee-vel. A híd hat sávjából négyet lezártak, amitől teljesen beállt a forgalom. Christie kinevette a riportert és annyit reagált, hogy "persze, igazából én tettem ki a bójákat, csak munkásnak voltam öltözve".

Itt az ideje egy kis dugónak

Most úgy néz ki, hogy ez igaz is. Persze nem személyesen Christie ment ki, hanem a munkatársait bízta meg azzal, hogy szervezzék meg a lezárást. A parancs konkrétan Bridget Anne Kelley-től érkezett, aki egészen csütörtökig Christie kabinetfőnök-helyettese volt. A botrány már ott tart, hogy Kelley-t kirúgta a kormányzó.

photo_camera AFP PHOTO/ POOL / Stan HONDA

"Itt az ideje egy kis dugónak Fort Lee-nél"

Állítólag ezt írta Kelley a Port Authority-nél dolgozó beépített embereinek.

A lezárás azért nagyon komoly ügy, mert a George Washington híd a világ legforgalmasabb hídja. A háromból két sáv lezárása azt jelenti, hogy gyakorlatilag megállították a forgalmat. Mivel sokan járnak be Manhattanbe Fort Lee-ből, egy csomó szülő nem tudott elmenni a gyerekeiért az iskolába. És komoly forgalom esett ki a legtöbb üzletnél is. Ráadásul egy 91 éves Fort Lee-i asszony meg is halt, mert a mentők nem értek ki időben a hídon keresztül.

Büntető lezárás

És miért volt egyáltalán érdeke Christie-nek, hogy lezárja a hidat?

Erre két elmélet van, de mindkettő politikai. A leggyakoribb szerint Christie ezzel akarta megbüntetni Mark Sokolich Fort Lee-i polgármestert, mert a 2013-as kormányzóválasztáson nem állt ki mellette. De lehet, hogy nem a demokrata polgármester ellen szólt a lezárás.

photo_camera AFP PHOTO / Saul LOEB

Lehet, hogy Christie Loretta Weinberget, New Jersey állam egyik demokrata szenátorát akarta büntetni. Christie ugyanis éppen komoly harcban áll a demokratákkal az állam legfelsőbb bíróságának helyeiért. Hamarosan valószínűleg kiderül, hogy mi volt a lezárás oka, de addig folyamatosan jönnek az újabb botrányok Christie-től.

Tony Soprano

Hoboken város polgármestere, Dawn Zimmer az MSNBC-n jelentette be, hogy Christie megzsarolta őt a Sandy hurrikán utáni segélypénzekkel.

Kim Guadagno kormányzóhelyettes és Christie egyik beosztottja állítólag közölték Zimmerrel, hogy nem fogják megkapni a segélyeket, ha nem írnak alá egy szerződést egy hatalmas városfejlesztési tervről. A terv szerint a Rockefeller-csoport megkapná Hoboken néhány háztömbjét, hogy oda új épületeket húzzanak fel.

photo_camera AFP PHOTO / Saul LOEB

Zimmer 127 millió dollárnyi segélyt kért a kormányzótól a hurrikán okozta károkra, de csak egyetlen generátort és 200 ezer dollárt kapott. Pedig a hurrikán után Christie még el is ment Hobokenbe, ahol elmondta, hogy számíthatnak rá, bármi történik is.

Még nincs minden veszve

Christie egyelőre tagadja a vádakat, de Zimmer állítólag emaileket, aláírt papírokat és a saját naplóját is bemutatta bizonyítéknak. Ha kiderül, hogy igaz volt az ügy, az még durvább lehet, mint a hídlezárás, mert ez gyakorlatilag zsarolás.

Christie-t sokan elkezdték temetni a 2016-os elnökválasztás esélyeseként, pedig még nincs minden eldöntve. A kormányzó legnagyobb mázlija, hogy jókor jött a botrány. Az újraválasztása éppen megvolt, és még 700 nap van az iowai kaukuszig, ahol az elnökjelölt-jelöltek közül választhatnak majd az állam polgárai.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.