Összecsaptak Kijevben a tüntetők a rohamrendőrökkel

külföld
2014 január 19., 14:38
comments 4
photo_camera REUTERS/Gleb Garanich

Vasárnap a főváros legnagyobb terén, a Majdanon tartottak politikai nagygyűlést a kormányellenes tüntetők, majd a parlament épületéhez vonultak volna. Ez azonban nem jött össze nekik, rohamrendőrök állták útjukat.

photo_camera REUTERS/Gleb Garanich

A helyszíni beszámolók szerint a tüntetők dobálni kezdték a rendőröket, üvegek és pirotechnikai eszközök is repültek. Vannak hírek, amik könnygázgránátok bevetéséről szólnak.

A legsúlyosabb a helyzet a Dinamo stadionnál, ahol a tömegnek sikerült egy rendőri buszt eltolnia, a rendvédelmiek kordonján viszont így sem sikerült egyelőre áttörniük. Néhányan a tüntetők közül a buszok tetején állva a Forradalom szót skandálják.

photo_camera REUTERS/Gleb Garanich

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) vezetője a helyszínen igyekszik csillapítani a kedélyeket.

Az ukrán parlament csütörtökön fogadott el egy olyan törvényt, ami erősen korlátozta a tüntetők lehetőségeit.

Kijev főterén december óta tartanak az ellenzéki megmozdulások, mert a kormány az EU helyett Oroszországgal köt szövetséget.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.