Woody Allent saját fia szívatja

bűnügy
2014 január 19., 16:44
comments 62

Az idei Golden Globe-díjátadón életműdíjjal és egy kisfilmmel tisztelegtek Woody Allen író-forgatókönyvíró-színész-rendező előtt. Allen nem ment el, helyette a díjat a legsikeresebb filmjeiben szereplő Diane Keaton vette át. Nagy megtiszteltetés ez a 78 éves rendezőnek, akit amúgy már így is elhalmoztak Oscar-díjakkal (eddig négyet nyert, és 23-szor jelölték), pedig sosem megy el az ilyen rendezvényekre.

Most jól is járt, hogy nem ment el, mert szar került a palacsintába: a fia, aki utálja, egy jókor kitwittelt mondattal egy több évtizedes családi drámát élesztett újjá.

Kihagytam a Woody Allen megemlékezést – az Annie Hall előtt vagy után volt az a rész, amikor egy nő nyilvánosan bevallotta, hogy molesztálta őt 7 éves korában?

photo_camera Ronan Farrow (Fotó: Eugene Gologursky / Getty Images for The Blue Card)

Ronan Farrow ezzel arra célzott, hogy Woody Allen állítólag molesztálta a nővérét, aki akkor 7 éves volt. Ronan a Yale-en végzett jogász, újságíró és aktivista, dolgozott az Obama-kormánynak és az MSNBC-nél nemsokára indul a talkshow-ja.

Bár a társaság valószínűleg nem örül, hogy a posztjával megszegte a szabályokat, a fentiekből látható, hogy Farrow nem hülye, szóval lehet, hogy csak kihasználta a felhajtást a hamarosan startoló műsorának. Akármiért is posztolt, amit írt, az Woody Allen múltjának legsötétebb, máig lezáratlan botrányát elevenítette fel.

Tucatnyi gyerek között

Ronan Farrow Woody Allen és Mia Farrow közös gyereke, de az anyja nevét vette fel, hogy ne ő legyen az egyetlen Allen két Farrow és hat Previn gyerek mellett. Mia Farrow modell-színésznő – aki manapság inkább csak jótékonykodik – eléggé szereti a gyerekeket. Most 13 élő gyereke van, ebből négyet ő szült, kilencet örökbefogadott (további két örökbefogadott gyereke meghalt), és tíz unokája van.

Farrow 1966-ban ment hozzá Frank Sinatrához, aki két évvel később elvált tőle. Aztán Indiába ment meditálni a Beatlesszel, majd 1970-ben hozzáment André Previn karmester-zeneszerzőhöz. Három gyerekük született, és két vietnami árvát örökbe fogadtak, majd 1978-ban a koreai Soon-Yi-t is, aki akkor 5-7 éves lehetett, de nem lehet tudni pontosan, csak a csontvizsgálatból következtették ki. A házaspár egy évvel később elvált.

photo_camera Mia Farrow egy évvel ezelőtt a UNICEF jószolgálati nagyköveteként beszél a szíriai menekültekért egy bejrúti hotel előtt (Fotó: AFP / Anwar Amro)

Farrow 1980-ban kezdett járni Woody Allennel, és a kapcsolatuk alatt több filmjében is játszott. Örökbe fogadtak két gyereket, Moses és Dylan Farrow-t. 1987-ben megszületett közös gyerekük, Satchel Ronan O'Sullivan Farrow, azaz Ronan Farrow. (Annyira nem hasonlít Woody Allenre, hogy egy tavalyi interjúban az anyja azt mondta: elképzelhető, hogy Ronan biológiai apja Mia Farrow korábbi férje, Frank Sinatra lehet, mivel „igazából sosem mentek szét”. Bár tényleg hasonlítanak egymásra, Sinatra Ronan születésekor már 72 éves volt.) Ronan születése után négy évvel akkora botrány tört ki, amire majdnem ráment Woody Allen karrierje, és ami miatt a fia később teljesen eltávolodott tőle.

Vedd el az anyját, vedd el a lányát

A New York-i rendező magánélete leginkább csak a filmjein keresztül volt látható, egészen addig, amíg 1992-ben Mia Farrow rá nem jött, hogy Allennek viszonya van a 22 éves lányukkal, Soon-Yivel. (Woody Allen 1997-ben elvette Soon-Yit, akitől az anyja teljesen elhidegült.) Durva elhelyezési per indult a három közös gyerekükért. Farrow – akinek többé nem volt komoly kapcsolata – ekkor jelentette fel Allent egyik örökbefogadott gyerekük, Dylan molesztálásáért, amikor az 7 éves volt.

Allen határozottan tagadta a vádat, mellette tanúskodott a család egyik dajkája is, aki azt mondta, látta Farrow-t rögzíteni a nyomás alatt tartott Dylan vallomását, és amúgy sem volt jó szülő, egyszer például felpofozta a fiát, mert az nem találta meg a kutyapórázt.

photo_camera Woody Allen és Soon-Yi Previn 2009-ben (Fotó: AFP / Patrick Kovarik)

Orvost is bevontak az ügy tisztázására, aki azt mondta, hogy Dylan vagy kitalálta a történetet a stressz és az egészségtelen családi környezet hatására, vagy az egészet az anyja ültette a fejébe, mert a történetet többször is következetlenül adta elő. Bizonyítottság hiányában felmentették Allent, de Dylant nem hívták tanúskodni, hogy ne tegyék ki traumának.

A gyerekek elhelyezéséért folyó pert végül Mia Farrow nyerte, mivel a bíró, Elliott Wilk szerint Allen „önmagával elfoglalt, megbízhatatlan és érzéketlen apuka” volt. Farrow 1992 és 1995 között még hat gyereket fogadott örökbe, és annyira hálás volt a 2002-ben agyrákban meghalt bírónak, hogy az 1995-ben örökbe fogadott gyerekét, Gabriel Wilk Farrow-t róla nevezte el.

Kísért a padlás

20 évvel később Dylan, akinek ma már Eliza Malone a neve, októberben azt mondta a Vanity Fair riporterének, Maureen Orth-nak, aki 1992-ben tudósított a botrányról, hogy:

„Sok minden van, amire nem emlékszem, de arra, hogy mi történt a padláson, igen. Pontosan emlékszem, hogy mit viseltem, és arra is, hogy mit nem.”

A nő azt állítja, azóta „bénító” rettegésben él, és ha beszélhetne a hétéves Dylannal, azt mondaná neki, hogy legyen bátor, és tegyen vallomást. „Félek tőle, félek a képétől is” – mondta Woody Allenről, aki azóta nem reagált a megkeresésekre, és ügyvédje, Elkan Abramowitz szerint továbbra is tagadja a vádat.

photo_camera Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

Mielőtt a Golden Globe alatt Ronan a Twitteren beszólt Allennek, ahogy jött a Woody Allen filmekből összeállított kisfilm, Mia Farrow arról posztolt, hogy „ideje fagyit szerezni, és átkapcsolni a Girlsre”. Lars Von Trier, a depressziós dán rendező erre azt írta:

„és ezért vagy egyedülálló”.

I Know That Feel, Bro

Woody Allen néhány éve hasonló ügyben állt ki egy kollégája mellett. Roman Polański rendezőt 1977-ben letartóztatták az USA-ban, azzal a váddal, hogy Jack Nicholson lakásán bedrogozott és megerőszakolt egy 13 éves lányt. Polański bűnösnek vallotta magát, de még az ítélethirdetés előtt Franciaországba szökött, azóta Párizsban és Svájcban élt. 2009-ben viszont Svájcba utazott, hogy átvegye a Zürichi Filmfesztivál életműdíját, és a svájci rendőrség a 31 éves amerikai elfogató parancs alapján letartóztatta. Több millió dollár óvadékért a Gstaadnál lévő villájában házi őrizetbe helyezték.

Sok amerikai színész, rendező és producer is kiállt mellette, többek között Woody Allen is, aki szerint Polański nagyon szégyellte magát, sokat szenvedett, de már megfizetett a bűnéért. Polańskit végül nem adták ki, 2010-ben kiengedték, és még aznap elhagyta Svájcot.

Források: Huffington Post, CNN, Crushable, New York Times, New York Times, Los Angeles Times, Huffington Post.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.