Nézze ezt a fotót! Megváltozna a véleménye, ha azt is látná, hogyan készült?

Média
2014 január 20., 18:53
comments 31
photo_camera Fotó: Paul Hansen

2011-ben Paul Hansen a fenti képpel nyerte el a svéd Év Fotója díjat. Haitin készült, nem sokkal a fél országot romba döntő földrengés után. Egy 14 éves lány, Fabienne látható rajta. Őt a rendőrök lőtték agyon, nem sokkal azután, hogy egy boltból ellopott két műanyagszéket és egy bekeretezett képet.

Pedig az esetről egy másik fotó is készült. Ezt Nathan Weber készítette. Más szögből így mást is megmutat. Egészen pontosan ezt:

photo_camera Fotó: Nathan Weber

Weber filmezett is a helyszínen, ezt itt nézheti meg.

Weber képének megjelenése után komoly vita robbant ki Svédországban a sajtó felelősségéről és úgy általában a sajtóetikáról.

Főként azért, mert talán a nagydíjas képnek is szerepe volt abban, hogy Svédország rengeteg támogatást küldött a földrengés után Haitinak. De szó volt a sajtó keselyűtermészetéről, és persze arról is, hogy mennyire reprezentálja a valóságot egy fénykép.

Mielőtt gyors ítéletet mondanának, azt azért még hozzátenném, hogy a fotós és újságíró társa, Michael Winiarski nem hagyták ennyiben a történetet. Két hónappal az eredeti kép elkészülte után visszatértek Haitira, hogy nyomon kövessék Fabienne családjának a sorsát. Hansen ezután is járt még Haitin, hogy a túlélők sorsáról tudósítson. (Via Politica y sociedad, Prison Photography)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.