https://444.hu/assets/15_rogan_antal_nemeth_szilard_reszi_csokkentes_forum.jpg

Csak Gyurcsány és a rezsi van

POLITIKA
2014 január 23., 22:16
comments 91

Egyáltalán nem lehet már elférni csütörtök este hatkor a Cukor utcai (Bp. V. ker.) polgári szalonban. Az emeleten, ahol csak hallani lehet, de látni nem, ott se lehet elférni. A szomszéd házban lévő étterem is megtelt, pedig ott is csak hallgatni lehet a műsort. A közönség jórészt ötven feletti, többségben a hölgyek. „Ha kongana, akkor lenne baj” – mosolyog rám egy érkező úr, és nem bánja, hogy reménye sincs széket szerezni.

12_rogan_antal_nemeth_szilard_reszi_csokkentes_forum_4

119 show 3 hét alatt

Rezsicsökkentési fórumra jöttem, a Magyar Csapat toborzóestjére, lakossági fórumra, amit Rogán Antal belvárosi fideszes képviselőjelölt és Németh Szilárd, a rezsicsökkentésért felelős parlamenti munkacsoport vezetője tartanak. Rogán útját a mikrofonig taps kíséri. A sajtósa nem fér oda, „azt hiszem nem is kell már felvezetnem a Tónit” súgja segítőjének.

Április 6-án országgyűlési választások lesznek Magyarországon, és a Fidesz ezekben a napokban országszerte hasonló rendezvényeket tart. Január 20. és február 15. között 119 helyen, 30 politikus adja elő a műsort, amire levélben küldték ki a meghívókat a választóknak.

Csak a végén hangzik el Orbán Viktor neve. Amikor Rogán Antal elárulja, hogy kit tart az egyetlen alkalmas miniszterelnök-jelöltnek. Taps tör ki, valaki V-betűt formál a kezével.

Van ritmusa, van íve

Teljesen profi az előadás. A szűk másfél óra egy icipicit soknak tűnik, de ha jutott volna ülőhely, talán ezt sem érezném. Rogán és Németh is végig fejből beszélnek. Közvetlenül, érthetően, szenvedélyesen. Az adatok és a sztorik, a felháborodást és a lelkesedést kiváltó szakaszok jó ütemben váltják egymást. Az az érzésem, hogy másodpercre meg van írva az egész, de mégsem tűnik erőltetettnek. A hangsúlyváltásokat, a gyorsan és lassan előadandó szakaszok forgatókönyvét minden bizonnyal gondosan összeállították, a vetített képek is egyformák mind a 119 előadáson. Ültem már végig jónéhány választási lakossági fórumot, és ez a legjobban felépítettek között van.

10_rogan_antal_nemeth_szilard_reszi_csokkentes_forum

Most is a fülemben cseng, ahogy Rogán szinte hadarva mondja a baloldali politikusok választási ígéreteit, aztán kivár, és mindegyik után ugyanolyan dallamra, nagyon lassan elismétli:

De mi-ért nem csi-nál-ták meg? Volt rá nyolc é-vük.

Aki ilyenekre eljár, azt nem kell meggyőzni, az már biztosan fideszes. A választók lelkesítése azonban fontos, például mert a résztvevők elmesélik majd, hogy milyen volt, mit hallottak.

13_rogan_antal_nemeth_szilard_reszi_csokkentes_forum

Ám konkrét feladatért is lehet jelentkezni: a Fidesz azt akarja, hogy aktivistáik a választásokig az ország összes háztartásába bekopogjanak, és elmondják, hogy jó lesz a Fideszre szavazni. Az itt megjelentek ehhez kapnak lelkesítést. Ők lesznek a Magyar Csapat, fel lehetett iratkozni. Három hét múlva Rogán Antal az összes választókerületi jelentkezővel újra találkozik, és akkor majd elmondja, hogyan is kell ezt. Sokan jelentkeznek.

2 üzenet, 1 termék

A műsor leginkább egy termékbemutatóra emlékeztet. Hol humorosan, hol megrendült komolysággal, nagyon sok ismétléssel, de végig színesen előadva mondják az üzenetet, hogy ez a sólámpa a rákot is gyógyítja Gyurcsány Ferenc vissza akar jönni, és a rezsit még csökkenteni kell. Hogy kin múlik, hogy Gyurcsány visszajön-e, és a rezsi kisebb lehet-e még?

Hát csakis rajtunk, akik ott ülünk.

rogan_antal_nemeth_szilard_reszi_csokkentes_forum_2

Ahogy az eddigi rezsicsökkentés is rajtunk múlott. Ha nem írjuk alá 2,5 millióan a rezsicsökkentés megvédését szorgalmazó íveket, vagy nem megyünk el ennyien a Békemenetekre, akkor semmi se volna. Nem lehetne rezsicsökkentés (pénteken a Fidesz-KDNP frakcióülésén kiderül mekkora lesz a következő!), és talán még Orbán Viktor kormányát is elsodorták volna a magyar baloldal külföldi szövetségesei.

De megcsináltuk. Ám még fel kell tenni a pontot az i-re. Április hatodikán. Nem valami újabb kétharmadért. Hanem a kisebb rezsiért. Összemosolygunk. Rajtunk ebben a teremben nem fog múlni, azt érzem.

Az előadás keretes szerkezetű. Azzal kezdődik, hogy Gyurcsány előkelőbb helyen van a balosok országos listáján, mint 2002-ben volt, és 2004-ben hátrébbról is miniszterelnök lett. Megismerjük a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok 7+1 fő bűnét. Nincs sok őszödi beszédezés, inkább arról van szó, hogy 15 alkalommal emelték a rezsit, elvették a tanárok 13. havi bérét, a nyugdíjakat.

Részletekbe menően

Németh Szilárd találkozott egy hatfős családdal nemrég a XVII. kerületből. 96 ezer forintot takarítottak meg tavaly a rezsiből. Ebből vettek karácsonyi ajándékokat, és jutott idén még iskolatáskákra is.

Gyurcsány Ferenc maga mondta, hogy mindjárt ágaskodik. Bajnai Gordon - Rogán Antal érzése szerint – mostanában nincs a topon. Szegény Mesterházy Attila csak asszisztál. Ahogy abban a bizonyos nyolc évben is.

6_rogan_antal_nemeth_szilard_reszi_csokkentes_forum

Nagyon nehéz volt. 2010-ben a frissen megválasztott magyar miniszterelnök csak annyit kért Brüsszelben, hogy másfél év türelmet kapjon a hiány 3 százalék alá szorításához. Úgy volt, hogy szeptemberre leállnak különben a vasutak. A baloldalnak mindig minden csalást megbocsátó Európai Bizottság neki nem adott türelmet. Összegyűltek a Fidesz vezetői, meghányták-vetették a dolgot, és úgy döntöttek, hogy legyen. Megcsináljuk, de akkor legalább úgy, ahogy mi akarjuk.

Áskálódtak, támadtak, a rezsicsökkentéstől szinte epét hánytak (ez az epehányás pont nem hangzott el, ennél ízlésesebbek voltak, de mire hazaértem már ezt éreztem a legmegfelelőbb kifejezésnek arra, amit a brüsszeliek csináltak) és tovares Tavares-sel meg a többiekkel mindent megpróbáltak. Mi lett a vége? Az IMF-re hallgató Románia és Portugália majd meggebednek, minket meg utánozni kezdett a világ.

Németh Szilárd nemrég Veszprémben járt. Van ott egy hétemeletes társasház, a Rózsa utcában. Azt mondta a közös képviselő, hogy csak tavaly 2,3 millió forintot spóroltak a rezsicsökkentésen. Ezt most felújításra költik.

rogan_antal_nemeth_szilard_reszi_csokkentes_forum

Meghallgathatja a saját fülével

Rogán és Németh végigveszik az összes ellenérvet, amit az utóbbi hetekben az ellenzékiek meg az újságok és a névtelen facebookozók összehordtak a rezsicsökkentés fitymálására.

De ezeket majd úgyis meghallgathatják, amikor a Magyar Csapat tagjai bekopognak. Várják ki, próbáljanak csak meg kötekedni velük! Én már tudom, hogy mit mondjak, ha valaki azzal jön, hogy a rezsicsökkentés csak a gazdagoknak jó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.