Bocsánatot kért a magyar állam a holokausztért

POLITIKA
2014 január 24., 08:39
comments 29

"Bocsánatkéréssel tartozunk az áldozatoknak, a magyar állam bűnös volt a holokausztban. Először azért, mert nem védte meg saját állampolgárait a pusztulástól, másodszor pedig azért, mert segédkezett és anyagi forrásokat biztosított a népirtáshoz" - mondta Kőrösi Csaba, Magyarország ENSZ-be delegált nagykövete

"Az akkori magyar állam intézményei felelősek voltak a holokausztért. Ennek a mai magyar állam általi bocsánatkérésnek részévé kell válnia a nemzeti emlékezetnek és identitásnak"

Kőrös arról is beszélt, hogy a magyar kormány 2014-et a magyar holokauszt emlékévnek nyilvánított és elmondta, hogy a magyar kormány milyen intézkedéseket tett az antiszemitizmus visszaszorítása érdekében.

Szerinte a kormány a Jobbikot, ami a "határait teszteli annak, hogy mi minősül antiszemitizmusnak", mind a parlamentben, mind a törvényhozáson kívül elszigetelték Magyarországon.

Carol Rittner, a New Jersey-i Richard Stockton College holokauszt- és népirtáskutató professzora a magyar vészkorszakról tartott előadásában elmondta, hogy miközben a zsidók mentésében viszonylag kevesen vettek részt Magyarországon, a deportálásokban együttműködők száma nagy volt, a közömbösöké pedig még nagyobb. Szerinte többszázezer ember magyarországi és európai segédkezése nélkül az áldozatok száma kisebb lett volna.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.