Kijönnek a tüntetők az ukrán igazságügyi minisztérium épületéből

külföld
2014 január 27., 14:23
comments 6
photo_camera (REUTERS/Vasily Fedosenko)

Vasárnap éjjel szállták meg az épületet, Olena Lukas miniszter viszont szükségállapot kihirdetésével és a tárgyalások felfüggesztésével fenyegette meg őket, ha nem hagyják el azt. Ezért kijönnek. A szóvivőjük elmondta, hogy nem akarják provokálni a hatóságokat. Harminc tüntető viszont az épület előtt maradt, és nem enged senkit be.

Az ukrán parlament kedden rendkívüli ülésen fog tárgyalni a belpolitikai krízisről, de korábban arról volt szó, hogy a szükségállapot kérdése semmiképp nem lesz napirenden.

A tiltakozások legújabb hulláma azután tört ki, hogy az ellenzék vezetői, Arszenyij Jacenyuk és Vitalij Klicsko visszautasította az államfő ajánlatát a miniszterelnöki és a helyettesi posztra.

Miközben a tiltakozó mozgalom magja, az EuroMajdan néven futó tüntetés továbbra is békés, radikális tüntetők egy csoportja folyamatos heves harcot vív a rohamrendőrökkel Kijev belvárosában.

Vasárnap már az ország keleti részében is foglaltak el épületeket, ahol jellemzően Janukovics elnök tábora erős, és szorosabb szálak fűzik a helyieket az oroszokhoz.

  • Az észak-keleten fekvő Szumi városában a tüntetők elfoglalták a városi tanács épületét
  • Több ezer tüntető próbálta meg a dél-keleti Zaporizzsjában elfoglalni regionális közhivatalokat, de a rendőrök könnygáz és füstgránátok bevetésével visszaverték őket. Hasonló ostromot jelentettek Csernyihiv városából is.
  • Több mint kétezren tüntettek a Kijevtől nem messze fekvő Cserkaszi városában, legalább negyven embert vettek őrizetbe.
  • Tüntettek Odesszában is, a keleten fekvő Dnyipropetrovszkban pedig összecsapások voltak a közhivataloknál, 14 embert tartóztattak le.
  • Az észak-keleten fekvő Harkovban baseballütős fiatalok támadtak rá kormányellenes tüntetőkre.

(via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.