Öt év és kétszázmillió dollár kevés volt arra, hogy megtanítsák olvasni az afgán katonákat

külföld
2014 január 28., 08:16
comments 4

Az afgán hadsereg katonáinak fele még mindig nem tud írni-olvasni, derült ki az Afganisztáni Újjáépítés Kölönleges Főfelügyelőjének (Special Inspector General for Afghanistan Reconstruction, SIGAR) legfrissebb jelentéséből.

Az Egyesült Államok öt éve indított programot az afgán katonák analfabétizmusának leküzdésére, erre eddig 200 millió dollárt költöttek. Nem tűztek ki nagy célokat. Annyit akartak elérni csupán, hogy a hadsereg legalább fele képes legyen egy harmadikos általános iskolás szintjén írni és olvasni.

Vagyis, hogy felfogjon rövidebb bekezdéseket, tudjon központozni, kivonni egymásból hatjegyű számokat, vagy háromjegyű számokkal osztani és szorozni.

Az is elvárás volt, hogy minden afgán katona elérje egy elsős olvasási és írási képességeit. Vagyis felismerje a betűket, ki tudja ejteni ezeket, képes legyen rövid szavak és a saját neve leírására, és el tudjon számolni ezerig.

Na, ez utóbbira 224 ezer katona képes, az előbbire már csak 73700. Az afgán fegyveres erők létszáma félmillió körül van.

De vannak más bajok is. Az afgán haderőnél nagyon magas, 30-50 százalék körüli a lemorzsolódási arány. Tehát azok közül, akiket megtanítottak írni, sokan már nem szolgálnak a seregben.

Ennél is nagyobb baj, hogy a SIGAR megállapításai szerint nincs lehetőség a porgram eredményeinek mérésére. Például azért, mert nem volt utánkövetés, azaz sehogy sem ellenőrizték, hogy a kurzusok résztvevői a tanfolyam után hogyan fejlődtek. A megtartott kurzusokon nem volt elfogadott egységes tananyag, és a letgöbb oktatási helyszínt még csak nem is ellenőrizték.

A jelentés szerint a frissen sorozott rendőrök 45 százalékát úgy küldik terepre, hogy nem tudnak írni és olvasni. Így viszont csak a legegyszerűbb feladatokat lehet rájuk bízni, és esélyük sincs a szakma elsajátítására. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.