https://444.hu/assets/nyugati_grund_15.jpg

Mi legyen a belváros közepén fekvő hatalmas réten?

Budapest
2014 február 05., 17:32
comments 36

Budapest egyik legértékesebb hasznosítatlan területének sorsáról ötletelhettek azok, akik részt vettek szerda délután a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) és a VI. kerületi önkormányzat szervezésében szervezett sétán.

2008-ban a Nyugati Pályaudvar mellett fekvő területről a kormányzati negyed felhúzásának ötlete kavarta lendülettel dobták ki a MÁV-ot, és került állami tulajdonba az ingatlan. A kormányzati negyedből aztán persze nem lett semmi, a területen álló épületek pedig azóta üresen pusztulnak.

A pályaudvar, a Podmaniczky utca és Ferdinánd híd által határolt területről a VI. kerület legalább a nagy mezőt hasznosítaná valamire. Hosszútávú projektekben nem érdemes gondolkozni, a 2020 utáni vasútfejlesztési ciklusban a Nyugati felújítására is sor kerülhet, az állam pedig akkor jó eséllyel lecsap majd a most csak üresen pangó ingatlanra. Ezért a kerület most átmeneti, 5-6 éves projektekben gondolkozik, az alábbi térképen pirossal jelölt területre. A nagyobb rét mellé még három romos épület hasznosítása jöhet szóba.

nyugati-jpg

Terézváros főépítésze, Matus István is részt vett a szerdai bejáráson, ott mondta el, hogy a rövidtávú tervezés egyszerre teremtett lehetőséget és kényszert is a kerület számára.

Ha csak rajtuk múlik, az önkormányzat megpróbál egy hasznosítási tervet készíteni, elsősorban a zöld területre. Kiszámolják, mennyiből tudnák biztonságossá tenni, és valamilyen közösségi célra hasznosíthatóvá alakítani azt, ami a térképen csak egy nagy földturásnak tűnik most.

Viszont az épületek ideiglenes hasznosítására az önkormányzatnak biztosan nem lesz kapacitása. Itt jött képbe a KÉK, és a Lakatlan Budapest névre keresztelt projektjük, aminek célja, hogy Budapest üresen álló épületeibe leheljenek közösségi lendületet. A Nyugati mellett fekvő térre is ők segítenének civil ötleteket becsatorázni, hogy erre a pár éves időszakra mégis mit lehetne kezdeni a területtel.

A szerdai séta csak egy előzetes ismerkedés volt, a komolyabb szakmai ötletelés csütörtök délután folytatódik egy nyilvános beszélgetésen, amin Matus mellett Finta Sándor, Budapest főépítésze is részt vesz.

photo_camera A teljesen lepusztult tér a város közepén (Fotók: Botos Tamás)

nyugati_grund_14

nyugati_grund_4

photo_camera Három épület hasznosítása merült fel, mind üresen áll, rettenetes állapotban.

nyugati_grund_6

nyugati_grund_21

nyugati_grund_30

aa

photo_camera A szerdai ötletelésen szabadidős terek, sportpályák merültek fel első körben, de a bicikliforgalmat is el lehetne erre terelni a nagyon forgalmas Podmaniczky útról

nyugati_grund_17

photo_camera A szerdai bejárás legnépszerűbb helyszíne a MÁV egykori üzemcsarnoka volt, ami viszont az állapota miatt most fel sem merült, mint lehetséges beépíthető épület. Akármi is létesül a területre, a csarnok valószínűleg lezárva marad 2020-ig.
photo_camera Pedig amúgy csodálatos poszt-apokaliptikus látványt nyújtott a 2008 óta üresen álló szerelőcsarnok
photo_camera a
photo_camera Igen Európára

nyugati_grund_12

nyugati_grund_34

nyugati_grund_36

nyugati_grund_37

nyugati_grund_8

nyugati_grund_9 copy

nyugati_grund_2

nyugati_grund_26

nyugati_grund_25

a

a

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.