Mindenki kikerüli a beengedőkaput a Corvin-negyednél

Budapest
2014 február 05., 06:54
  • Mióta az eszünket tudjuk, azóta érkeznek a beléptető kapuk a metrókhoz.
  • Beléptető kapuk terén sajnos mi magyarok gyengén teljesítünk.
  • Sem a stadionokban, sem a közlekedésben nem sikerült üzembe helyezni ezt a technikai vívmányt.
  • A Corvin-negyedben elvileg nyár óta tesztelik a kapukat.
  • Rosszat sejtünk.

2013. június 8. óta automatikusan működő be- és kiléptető kapukat tesztel a BKK az M3-as metró Corvin-negyed állomásán. A kapuk állnak, viszont az utasok nem használják őket. Ugyanis a BKK hagyott egy kis egérutat a beengedő kapuk mellett, és az utasok inkább kerülnek, minthogy átmenjenek a kapukon. Én majdnem minden hétköznap a Corvin-negyednél szállok fel és le a metróról. Jóindulattal számolva is az utasok kilencven százaléka inkább megkerüli a kapukat, és nem megy át rajtuk.

 

Elméletileg négy különböző gyártó kapuit tesztelik egyszerre. Ezek közül választják majd ki a legalkalmasabbat. A próbaüzem alatt meg kéne állapítani, hogy mi a legcélszerűbb elhelyezés, és hogy a kapuk mennyi embert tudnak biztonságosan, bliccelésmentesen, üzembiztosan beengedni.

A mindennapos működés során meg fog mutatkozni a kapugyártók termékei közötti műszaki, minőségi különbség is.

A teszt a BKK szerint nagyon fontos, mert

a kapuknak éveken át nap mint nap óránként több ezer utast kell tudniuk átengedni, és az egyik leginkább kritikus rendszerelemét képzik majd az elektronikus jegyrendszernek.

A teszt során a kapuknál nem is kell jegyet ellenőriztetni. Az utas lyukaszt a hagyományos sárga lyukasztókon, majd odamegy a kapuhoz, megnyom egy gombot, a kapu kinyílik és már utazhatunk is. A műveletben három BKK alkalmazott is segít, akik, ha elbizonytalanodunk a zárt kapukhoz érve, megnyomják helyettünk a nyitó gombot. A gombokat azért kell mindenkinek megnyomnia, hogy a jegyellenőrzés becsült idejét és kapuk áteresztő képességét is mérni lehessen.

A mérésekre már nincs sok idő, elvileg a BKK 2014-től az ellenőrök helyett fokozatosan bevezeti az elektronikus jegyrendszert.

Miért hagynak egérutat? Kizárólag a kerekesszékesek, babakocsisok miatt vagy azért, mert korábban torlódás alakult ki a kapuknál?

A BKK válaszát várjuk, amint megérkezik, közöljük.