https://444.hu/assets/Szte_kk_olvasoterem.jpg

"A félévi bizonyítványt már megkapta a gyerek, a tankönyvek közül nem mindegyiket."

POLITIKA
2014 február 06., 10:25
comments 22
  • A tankönyvkiadást és terjesztést tavaly "államosította" a kormány.
  • Az állami tulajdonú Könyvtárellátó Nonprofit Kft-nek a dolga eljuttatni az iskolákba a tankönyveket.
  • Ez még mindig nem sikerül hibátlanul.

Önök szerint hogyan értékelte a kormány tavaly az iskolakezdéskor az új  tankönyvellátó rendszert?

Négyest adnék rá. (...) Ha azzal a hírrel elő tudunk állni, hogy a tankönyvek kiszállítási megtörtént, a diákok hozzájutottak ezekhez a könyvekhez, akkor a legfontosabb cél teljesült.

Ezt Sipos Imre, köznevelésért felelős helyettes államtitkár mondta a Lánchíd Rádióban. Azért adott csak 4-es, és nem 5-öst, mert a rendelésnél voltak ugyan gondok, de

az iskolákba megérkeztek az első tanítási napra a megrendelt könyvek.

Doncsev András parlamenti államtitkár szerint is minden oké, még ha eleinte voltak is fennakadások.

Az alaprendelés szállítási hibáinak kijavítása szeptember közepéig megtörtént. Az iskolák szeptember 5-éig leadott pótrendeléseinek kiszállítását teljesítették, amelynek a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. által vállalt határideje október 15. volt. (...) Az intézményekbe a szállító korrekt módon, az előre megbeszélt határidőre teljesítette a rendelést.

Na most ez így, ebben a formájában nem teljesen igaz.

Nyáron kifizettük, azóta sem jött meg

"Hiába kérdezzük a tanárokat, sajnos ők sem tudnak semmit. Mi már szeptember óta várjuk a természetismeret könyvet a másodikos lányomnak, de nem jött meg. A féléves bizonyítványt most kapta meg. Az egész évfolyamból csak egy gyereknek van ilyen könyve."

Ezt egy elkeseredett anyuka írta nekünk Szentgotthárdról.

"A szülők már nyáron kifizették a könyveket. Ha nem kellett volna előre kifizetni, már rég megvettük volna magunknak. Ehelyett csak várunk, és próbáljuk elmagyarázni a gyermekeknek, miért nincs könyvük. Előző években is előfordult, hogy szeptemberben hiányoztak könyvek, de két héten belül ezeket mindig pótolták."

Azt mondja, hogy az ő iskolájukban a másodikos gyereknek a természetismeret-könyv hiányzik, az elsősöknek a német. Hasonló történetet halottunk Jákról is, ott is több könyv hiányzik.

Ez kérem nem a mi dolgunk

Megkerestük az érintett iskolát, de ott azt mondták, hogy ők egyáltalán nem nyilatkozhatnak, csak a tankerület, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ  (KLIK) felügyel.

Nem volt szerencsénk a tankerületnél sem, ahol a KLIK központjába irányítottak. A KLIK központjában azt mondták, hogy a tankönyvek kiszállításához nekik semmi közük, az az állami Könyvtárellátó Nonprofit Kft (Kelló) feladata.

Na, a Kellónak viszont hiába írtunk január közepén levelet, próbáltuk elérni őket többször is telefonon, nem tudtak rá időt szakítani, hogy a tankönyvellátással kapcsolatos kérdéseinkre válaszoljanak.

Most ne tessék reklamálni!

Ha nekünk nem is, a késések miatt méltatlankodó iskoláknak reagált a Kelló, igaz, hogy elé furcsán.

"A hiányzó könyveket nyilvántartjuk, azokat beérkezésüket követően azonnal kiszállítjuk az Önök részére, ezért kérjük, hogy a még esetlegesen fennálló hiányt az elkövetkező két hétben ne jelezzék reklamációs tételként."

Ezt az iskolák tankönyvfelelőseinek írták novemberben.

A Népszabadság szerint olyan is előfordult, mikor egy iskolából már csak egyetlen könyvfajta hiányzott, amit az akkor kapott könyvcsomagban kiszállítottként tüntetett fel a Kelló.

Így lesz jobb minőségű az oktatás

A tankönyvellátás központosításáról, illetve annak az előnyeiről Hoffmann Rózsa mondott legendásan okos dolgokat még december közepén.

Többek között ilyen érvek voltak, hogy az új rendszerben

  • a kormány a családok oldalán áll, nem pedig a profit oldalán: a tőkével és a piaccal szemben a gyerekek és a szülők érdekeit helyezi előtérbe;
  • Nagyobb lesz az állami felelősség és szerepvállalás a köznevelési rendszer irányításában, kontrolljában, beleértve az egész tankönyvhelyzetet is;
  • Megszűnik a szülők kiszolgáltatottsága;

Hoffmann egyébként az állami tankönyvterjesztés bevezetésekor ezt írta az iskoláknak:

"A változtatás célja, hogy kizárólag oktatási-szakmai szempontok alapján történjen a tankönyvek kiválasztása és megrendelése, a tankönyvbeszerzés átláthatósága növekedjen, továbbá csökkenjenek a szülők, valamint a költségvetés számára a tankönyvellátással járó kiadások. (...) A Könyvtárellátó a korábbi eltérő feltételekkel biztosított intézményi szintű tankönyvterjesztési rendszerhez képest országosan egységes, áttekinthető, tanulói szintű tankönyvellátást hoz létre, amely egy magasabb minőségű szolgáltatás keretében az iskolák és a szülők számára számos előnnyel jár."

Ha így február elején esetleg az ön gyereke sem kapta még meg az összes tankönyvét, akkor kérjük, hogy írjon a szerk@444.hu emailre!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.