Gyurcsány Orbán zsebében kotorász

Tbg
politika
2014 február 09., 12:54
comments 128

Gyurcsány Ferenc vasárnap tette közzé négypontos írását, amiben azt firtatja, hogyan és mennyire gazdagodhatott meg a miniszterelnök, Orbán Viktor.

Orbán vagyoni helyzete átláthatatlan. Most szólunk, ha egyszer lehetőségünk lesz rá, feltárjuk a Keresztapa meggazdagodásának teljes történetét és nyilvánosságra hozzuk, hogy miként lett a szegény egyetemistából az ország egyik leggazdagabb embere. Addig álljon itt egy rövid előzetes:

- írja, majd következik a négy pont, amit lerövidítve közlünk.

1.) Villa és földek

Orbán Viktor vagyona csak igen kis részben fogható meg a közvetlen tulajdonában álló vagyontárgyak révén.

Itt két dologra utal.

Egyrészt arra, hogy Orbán egészen 2013-ig nem tüntette fel, hogy az a társasház, amiben lakik, valójában már villának számít (bár nem tudom, ennek a jogi státuszon túl van-e jelentősége), és nem társasháznak (ez egy jogi terminus): A XII. kerületi svábhegyi villa ugyanis 232 nm és nem 82+101 nm, aminek sokáig vallotta. Ezen kívül még 2 ingatlanról szokott vallani.

Másrészt: az igazi ingatlanvagyon a feleség, Lévai Anikó kezén van, akinek viszont nem kell a nyilvánosság előtt beszámolnia csak az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsága előtt.

Ilyen utoljára 2010-ben volt, akkor Lévai Anikó tulajdonában volt:

38 ingatlanból 14 Szolnokon, egy pedig Parádon található (ezekhez öröklés útján jutott). 18 fekszik Felcsút, 2 a szomszédos Bicske határában, jórészt termőföldek: szántók, rétek, legelők. Ez mindösszesen 105, 5 hektár.

Gyurcsány itt hivatkozik Ferenczi Krisztina újságíró kutatására, aki nem találta nyomát annak, hogy a földek után járó támogatást a földek megművelői - ahogy azt Lévai állítja - és nem az Orbán-házaspár kapja kézhez.

2.) Tokaji szőlők

Gyurcsány ezért inkább cégadatokra hivatkozva egy másik megközelítést ajánl összehasonlítva az első kormányzás első és utolsó éveit.

Az ingatlangyarapodáson túl Orbán Győző, a miniszterelnök apjának cégeit veszi elő, és megállapítja, hogy míg Dolomit Kft. bevétele meghétszereződött, addig a Gánt-Kő kft-é megtízszereződött. Itt utal az ÉS-ben annak idején megjelent tokaji szőlőbirtokmutyira.

3.) Felcsúti stadion és tsai

Ez a rész eléggé zavaros, túl sok újdonságot nem állít. A Puskás Akadémia évi 2-3 milliárdot kap szemben a többi futballintézménnyel és, a stadion költsége 3,8 milliárd, évi 15-20 milliárd forint megy el adóeltérítésből a focira.

A tulajdoni viszonyok átláthatatlanok

Felcsúton.

4.) Strómanok

Megnevez három személyt, akik Orbán körül strómankodnak:

Mészáros Lőrinc, a Flier-család és Garancsi István.

Mészáros Lőrinc a felcsúti polgármester, aki rengeteg földet nyert a földpályázatokon, tíz trafikjogot pedig 2007-ben még veszteséges autószerelő cége volt. A Flier-család ugyanúgy helyi, felcsúti erő számos hektár nyert földdel. Gyurcsány így összegez:

Az Orbánnal szoros kapcsolatban álló két család (a Mészáros és a Flier) nyerte el az országban kiosztott földterület 8,8 százalékát, aranykoronában a 11,6 százalékát!

Garancsi István, a Videoton FC elnöke is régi családi jóbarát, egyik lakásában pecózott pl. Orbán Gáspár. Az ő tulajdonában van az Duna Takarék, amely sok száz millió forinttal támogatta Orbán alapítványát és az egyedüliként mentesült a takarékpénztárakat érintő államosítás alól.

Garancsi továbbá az egyik tulajdonosa az Index szerint a gázüzleten 55 milliárdot kaszáló offshore-cégnek.

Aki elhiszi, hogy mindez véletlen egybeesés, az ....

Zárja sorait Gyurcsány Ferenc, mi pedig magukra hagyjuk önöket most gondolataikkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.