Ön Amerikában élő magyar állampolgár? Akkor inkább ne tessék szavazni a választásokon!

POLITIKA
2014 február 09., 21:37
comments 97

Kicsit több, mint egy hete még ünnepeltük a külföldön élő magyaroknak létrehozott weboldalt, mert az átgondoltan, és többnyire hiba nélkül működött. Ezt nem mi találtuk ki, hanem önöket kértük meg a tesztelésre. Sajnos azóta kiderült, hogy bár az oldal látszólag prímán működik, az üzemeltető bürokrácia mintha szándékosan szívatná az Amerikában élő magyarokat.

Ezt írja egyik olvasónk:

Totál adminisztratív, felszínes okokkal elutasítottak egy csomó embert. Ezek között vannak mindenfele szavazók, a közös, hogy külföldön tartózkodó magyar lakcímes emberekről van szó. Tehát nem az "új" levélben szavazó magyarokról.

Úgy tűnik, hogy a rendszer úgy van megtervezve, hogy feladja az ember.

Az online rendszer gyorsan elfogadta a kérelmet. Én azt jelöltem be, hogy emailben kommunikáljunk. Lehet választani, email, levél, vagy fax. Ehhez képest emailt nem kaptam, de egy levelet apám címere, ahova be vagyok jelentve, igen, kb. 3 nappal később, hogy elutasították a regisztrációt.

Nekem azt írtak, hogy a születési adatok nem felelnek meg a központi nyilvántartásban levő adatoknak. Azért, mert születési helynek azt írtam be, hogy "Budapest", nem pedig azt, hogy pedig "Budapest 11. kerület". A  levél szerint, a kézhezvételtől 3 napon belül lehet fellebbezni az V. kerületi önkormányzatnál.

2 barátnőm is kapott visszautasítást, mindkettő ugyanezzel az "adatok nem stimmelnek" érvvel. Az egyik barátnőm kapott egy emailt majd az anyja címén, akinél be van jelentve szinten kapott egy levelet.

Az indoklás pont ugyanaz volt csak ott a "nem megfelelő adat" az volt, hogy az anyja leánykori nevénél nem töltötte ki a második nevet. A SAJÁT második név meg nem adása sem lehet ok elutasításra a törvény szerint.

A másik barátnőm nem kapott indoklást, csak annyit, hogy az adatok nem felelnek meg a központi nyilvántartásnak, minden további magyarázat nélkül.

Ők is online próbálkoztak, de a fellebbezésről egyáltalán nem kaptak információt. Van még egy ember akiről tudok, aki hasonló elutasítást kapott szinten azután, hogy az online regisztrációkor úgy nézett ki, hogy minden rendben.

Az egész azért felháborító, mert a személyi szám megadásával nyilvánvalóan tökéletesen be tudnak azonosítani. Még a címem sem adtam meg, mégis jó helyre küldik az elutasítást egy teljesen nevetséges indoklással.

Azt nem feltételeztem, hogy a választási iroda alkalmazottja név alapján eldönti, hogy kit utasítson el.

De az, hogy a rendszer úgy van megtervezve, hogy a külföldön szavazók egyik csoportja (akik ugye nem az új állampolgárok) számára minden módon meg legyen nehezítve a regisztráció, az elég világos.

Hogy ez tudatos, vagy sem azon lehet spekulálni, de az eredmény mindenképpen az, hogy egy csoport állampolgárt, akiknek a szavazata kiszámíthatatlan megpróbálnak megfosztani jogai gyakorlásától. Ha ez egyszerű jóhiszemű technikai gikszer, akkor pláne nagy hírt kell verni neki, mert talán akkor a jóhiszemű hatalom tesz valamit az ügyben.

Én végül írtam nekik egy email fellebbezést, és újra kitöltöttem az online regisztrációt, mert állítólag néhány embernek a második próbálkozásra sikerült. Persze az, akinek azt se árulták el, hogy mi a "nem megfelelő adat", az nem tudja, hogy mit kellene kijavítania.

Másik olvasónknak sem jobbak a tapasztalatai:

Szerintem a visszautasító határozat nyelvezete, a fellebbezési határidő, és a tájékoztatás módja is mind azt sugallja, hogy nehogy elmenjünk szavazni.

Egy alapvető állampolgári jogot kamu okokra hivatkozva elutasítanak.

Nálam édesanyám második utónevét hiányolták. Nyilván nem arról van szó, hogy nem szerepeltünk a rendszerben. Pont az ellenkezője igaz, így tudtak hibát találni! Azt sem hiszem, hogy többen próbáltak volna a nevünkben regisztrálni.

Az elutasító határozat nincs aláírva - se név, se telefonszám vagy cím nincs feltüntetve, ahol érdeklődhetünk.

Ez különösen rossz azoknak, ahol az okot nem is jelölték meg, és fellebbezni kénytelenek. Volt, aki az internetről próbált használható számot szerezni a Választási Irodához, sikertelenül.

A fellebbezésre mindössze 3 napot adnak, pedig meg 2 hónap van a választásokig. Illetve még annyit sem mert a 3. napon 16.00 óráig kell beadni, ami New Yorkban reggel 10 óra, de máshol akár egy egész nap is elveszthet.

Ráadásul jogászként sem tudok egyértelmű választ adni arra, hogy mi a rám vonatkozó hivatalos határidő:

"A határozat ellen - annak kézhezvételét, illetve elektronikus úton vagy telefaxon közölt értesítés esetén a határozat megküldését követő 3 napon belül, de nem később, mint 2014.04.04. napján - a település helyi választási irodájának vezetőjéhez címzett fellebbezést lehet benyújtani."

Én kaptam értesítést emailben, és később otthon anyukámnál levélben is. Munkanap vagy naptári nap? 3 nap vagy legkésőbb április 4.? Az írásos fellebbezés helyett miért nincs lehetőség egy kijavított internetes regisztrációra?

Engem az egész az Amerikában alkalmazott szavazó elidegenítési technikákra emlékeztet.

Remélem az, hogy a sikeresen regisztráltakat írásban április 6.-i dátumról értesítettek (április 5. helyett) mar csak őszinte tévedés volt. És a határokon túli magyarok levélben történő megkönnyített szavazásáról nem is beszeltünk, és hogy ez hány külföldön, de a külképviseletektől távol elő magyarnak nem opció...

Van, akinek a doktori címét hiányolták:

A VII. kerületi választási iroda első nekifutásra azzal a talányos mondattal utasította el a kérelmemet, hogy Berlinben szavazhassak, hogy a

"Születési név doktor jelzője hiányzik."

Az nem derült ki, hogy kinek és hol hiányzik, mert a személyimben és az útlevelemben, pl. benne van, azokat meg a BM állította ki, úgyhogy ők csak tudnak róla, hogy van dr. a nevem előtt.

Egy levélváltás után kiderült, hogy ők úgy gondolják, hogy a születési(!) nevemhez tartozik a dr,. és azt elmulasztottam beírni.

És valóban nem írtam azt a kérelmembe, hogy doktorátussal születtem. Második nekifutásra, amikor megvallottam, hogy én bizony már a bölcsőmben átvettem a diplomámat, akkor már sikerült bejelentkeznem az itteni külképviseletere.

Ja, és kérik, hogy adjam meg, hogy hova értesítsenek. Megadom, az emailemet és a szüleim címét, erre értesítenek emailben és az én bejelentett lakcímemen, ahova direkt nem kértem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.