Honnan lett hirtelen a semmiből egy olimpiai 7. helyezettünk?

sport
2014 február 12., 12:19
comments 28

Ezúton értesítelek benneteket, hogy a 2014. 02. 14.-re tervezett Eplény Kupa Magyar Kupa műlesiklóverseny a várható hó, és időjárási viszonyok miatt elmarad!

– írja a Síszövetség a honlapján, aznap, amikor minden idők legjobb magyar síeredményét érte el a szocsi téli olimpián Miklós Edit. Vagyis attól még messze vagyunk hogy sínemzet legyen a magyar. Csak van egy óriási tehetség, aki 2011 óta magyar színekben versenyez.

photo_camera Fotó: AFP

Miklós Edit Csíkszeredán született , ahogy maga írja "a Hargita hegység lábánál, Erdély talán leghidegebb városában", 1988 március 31-én. Ötévesen már elkezdett síelni, de kipróbált több más sporttágat is, így a teniszt és a tékvandót. "Állítólag mindenki félt a nézésemtől, de én végül a sízést érdekesebbnek találtam" – emlékszik vissza.

Román színekben korosztályos világbajnokságokon lesiklásban volt hatodik és ötödik is. Felnőtt versenyekre már Ausztriában készült, osztrák edző irányításával, Ilyen háttérrel írt történelmet már Romániában is, ő volt az első, aki pontot szerzett Világkupán, a 2010-es felnőtt világbajnokságon, Val d`Isere-ben pedig lesiklásban és szuper-óriásműlesiklásban pedig 18. lett.

Az olimpiákkal nem volt szerencséje, a 2006-os torinói játékokat térdsérülés miatt kihagyta, 2010-ben Vancouverben pedig – még román színekben – az első számában hatalmasat esett, száz kilométer per órás sebességgel kicsúszott a pályáról, és belecsapódott a védőhálóba, mentőhelikopterrel szállították el. A többi számban nem is tudott elindulni.

A románok nehezen engedték

A 2010-es olimpia után váltott. "Elsősorban mert magyar vagyok, és inkább képviselem Magyarországot. Másodsorban vitáim is voltak a román szövetséggel, mert nem tartották be az ígéreteiket" - nyilatkozta az akkor 22 éves síelő.

A váltás nem volt sima, a román szövetség nem engedte el könnyen, a huzavona miatt a 2010–2011-es sorozatban egyetlen Világkupa-futamon sem indulhatott. Elveszítette addigi Világkupa-pontjait is, így a 2011-es világbajnokságon való részvételre csak úgy volt esélye, ha a végre kiadott engedéllyel 12 nap alatt 10 versenyen megszerzi a vb-induláshoz szükséges pontokat. Ez csak lesiklásban nem sikerült neki, az erőltetett menetben viszont megsérült a lábujja, így Miklós Edit végül nem volt elégedetlen a szuper kombinációban megszerzett 23., a szuper-óriásműlesiklásban pedig a 31. hellyel. Magyar szinten már ez is nagy szó volt, szuper kombinációban hat és fél másodperccel volt jobb, mint a másik magyar, Berecz Anna, szuper-óriásműlesiklásban pedig majdnem hárommal. 

Mivel írt eddig történelmet?

St. Moritzban 2012 január végén megszerezte a magyar alpesi sí első női Világkupa-pontját, 30. lett. "30 évet kellett várni arra, hogy egy magyar versenyző pontot szerezzen a Világkupán" – mondta a szövetségi kapitány. A pontszerzés azért is fontos, mert a nemzetközi szövetség a pontszerzőknek már fizeti az utazási és szállásköltségeit. Miklós Edit többi Világkupa-versenye viszont nem sikerült abban a szezonban. A következőben viszont összesen 26 Világkupa-pontot szerzett.

photo_camera Fotó: AFP

Most már nemcsak gondolom, látom is, hogy meglehet csinálni, vagyis a legjobbak között lenni! Persze ehhez mindennek stimmelnie kell” – nyilatkozta Miklós Edit az első, kanadai versenye után 2012-ben, ahol két futamban is Világkupa-pontot szerzett.

A franciaországi Val' d Isereben, 2013. december 12-én lesiklásban a magyar sísport legjobb eredményét érte el a Világkupában, 12. lett.

Bár a 2013-as schladmingi világbajnokságban tízbe várta magát, ettől elmaradt. De a szuper kombinációban (lesiklás és műlesiklás) megszerzett 19. helye így is az újkori magyar alpesi sízés legjobb eredménye. Lesiklásban 23. lett. Óriás-műlesiklásban rendezői döntés miatt nem indulhatott el.

Szocsiban előbb azzal írt történelmet, hogy kombinációban 16. lett (Kozma Péter volt a korábbi rekorder, ő még 1984-ben Szarajevóban lett 18. műlesiklásban). A mögötte végző másik magyar, Berecz Anna 21. helye is erős az eddigi magyar eredményeket nézve. Nőknél csak 1998-ban, Naganóban volt 21. helyünk, Kovács Mónika révén.

photo_camera Nyári felkészülés. Kép: miklosedit.com

Aztán Szocsiban hetedik lett lesiklásban. Ez messze-messze a magyar alpesi sí legjobb eredménye. Ő kicsit csalódott volt, hogy nem került be az első hatba. Azt mondta, hogy ez volt a fő száma, itt volt esélye a legjobb eredményre, ezért kockáztatott is, akár azon az áron is, hogy kiesik. De bejött. Szombaton még szuper-óriásműlesiklásban, majd jövő hét kedden óriás-műlesiklásban indul. Szerinte előbbi számban érhet el jó eredményt, főleg most, hogy már nincs veszítenivalója.

Kik segítik?

Hosszú évek óta Ausztriában készül, közösen táborozott már a svájci, a francia és német csapattal is. Nincs olyan népes stábja, mint a legjobbaknak. A versenyekre általában egyetlen ember, Stark Márton kíséri, aki egyszemélyben pszichológus, masszőr, vaxmesteri és egyéb problémák elhárítója. Diethmar Thöni osztrák edző is bekapcsolódott a felkészítésébe, az erőnléti edzője Zakariás Zsolt.

Miklós Edit 2010-ben, az országváltás után már azt mondta, hogy célja a 2014-es szocsi olimpián az első tízbe kerülni, szerinte ehhez lehet kulcs a nyugodtabb magyarországi háttér. "Talán harminc-harminckét éves koromig sízhetek, van még időm, és még fejlődhetek is. Ideális kor nincs nálunk, vannak, akik tizennyolc évesen befutnak, és huszonnyolc évesen abbahagyják."

Hogy a felkészülése és a hátterre még bőven lehet jobb, azt jelzi, hogy 2013 októberben még a honlapján keresett fejszponzort, akinek a matricáját a sisakjára ragaszthatja.

Ezt nyilatkozta a verseny után a MOB-nak:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.