Elmondhatatlan kegyetlenséget talált az ENSZ bizottsága Észak-Koreában

külföld
2014 február 17., 09:11
comments 117

Egy éven át követték figyelemmel az Észak-Koreában zajló jogsértéseket az ENSZ szakértői, jelentésüket márciusban fogják nyilvánosságra hozni. Az eddig kiszivárgott információk alapján az eddigi legalaposabb jelentés készült most el, a benne foglalt jogsértések miatt pedig válaszreakciókat fognak sürgetni a szakértők.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának bizottsága azt találta, hogy az észak-koreaiak elmondhatatlan kegyetlenségeket szenvednek el saját kormányuktól.

A bizottság talált bizonyítékot kínzásokra, rabszolgaságban tartásra, nemi erőszakra, rendőrségi terrorra és egyéb bűncselekményekre is.  Várhatóan azt fogják javasolni, hogy a jelentést terjesszék nemzetközi bíróság elé.

A BBC genfi tudósítója szerint ez a jelentés a legrészletesebb és a legpusztítóbb lesz, amit az ENSZ valaha kiadott.

photo_camera WOOHAE CHO / AFP

A szakértői bizottság rendelkezik például egy nő tanúvallomásával, akit arra kényszerítettek, hogy fojtsa vízbe saját gyermekét. De hallottak bebörtönzött, éheztett gyermekekről is, és arról, hogy családokat azért kínoztak meg, mert külföldi sorozatokat néztek.

A teljes jelentés több száz oldalon keresztül taglalja majd a sztálinista diktatúra mindennapi terrorját.

Egy kiszivárgott részlet szerint a jelentés készítői azzal is megvádolják az észak-koreai rezsimet, hogy annak árán tartják fenn hatalmukat, hogy pontosan tudják, hogy ez éhezéshez és rengeteg ember halálához vezet.

A jelentés kitér arra is, hogy a mai napig több tízezren lehetnek politikai okokból börtönben, az emberek arra vannak kényszerítve, hogy megfigyeljenek mindenkit, és az első gyanús jelenetet jelentsék a hatóságoknak.

Ezeket a történeteket persze évek óta hallani, de ez eddig a legmagasabb szintű megerősítése a történteknek.

Az országban élők sorsával régóta foglalkozó nemzetközi jogász, Jared Genser szerint a jelentés bármennyire is fontos abból a szempontból, hogy először mondják ki ilyen magas szinten, hogy mit követ el az észak-koreai kormány, ugyanakkor hatalmas terhet is ró az ENSZ-re, hogy mi legyen a következő lépés. Miközben évek, sőt évtizedek óta tudhatták már eddig is, mi történik az országban.

Az AP információi szerint a jelentésben olyan komplett tanúvallomások is szerepelnek, melyek alkalmasak arra, hogy egy büntetőjogi vizsgálat alapját képezzék. Ugyanakkor várhatóan Kína megakadályozná bármilyen kísérletet, hogy nemzetközi bíróság elé idézzék az észak-koreai rezsimet. A jelentést várhatóan márciusban fogják nyilvánosságra hozni, a tanácsnak akkor kell majd eldöntenie, melyik következő lépést támogassa.

Észak-Korea megtagadta, hogy részt vegyen bármiféle vizsgálatban, és tagadta, hogy emberiség ellenes bűncselekményeket követnének el az országban. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.