A világ legjobb befektetője szerint ez a legnagyobb hiba, amit pénzzel elkövethetsz

gazdaság
2014 február 19., 07:59
comments 82

Warren Buffett a Föld harmadik leggazdagabb embere. Amikor 1964-ben megvette a befektetőcégét. a Berkshire Hathaway-t (ami akkor csak egy textilipari cég volt), a részvényei 19 dolláron álltak. Tavaly év végén már 114,214 dollárt kellett fizetni érte. Negyven éven keresztül évente folyamatosan majdnem húsz százaléknyi hasznot hoztak a cég papírjai. Ha Buffett ehelyett az S&P500 indexbe fektetett volna, ugyanennyi idő alatt csak 1400 dollárt csinált volna belőle.

Buffett mostanában összefogott a Quicken Loans-zal egy versenyben, ahol egymilliárd dollárt ajánlott fel annak, aki tökéletesen eltalálja az amerikai egyetemi kosárlabdaliga rájátszásának eredményeit. (Egyébként még a lottó ötösre is nagyobb az esély, mint erre).

Emiatt ment el a Dan Patrick Showba, ahol Patrick megkérdezte tőle, hogy mi a legnagyobb hiba, amit a pénzzel kapcsolatban az emberek elkövetnek.

"Azt hiszem, a legnagyobb hiba az, hogy nem tanuljuk meg elég korán a megtakarítást szokásként kezelni. Mert a megtakarítás megszokás kérdése. A második legnagyobb hiba az, hogy az emberek hamar akarnak meggazdagodni. Lassan elérni, hogy jól élj, az viszonylag könnyű. Gyorsan meggazdagodni sokkal nehezebb."

Ezt mindenképp érdemes elhinni az értékalapú befektetések legnagyobb alakjának. Könnyű azt gondolni, hogy ráérünk még félretenni, és hogy azok a legjobb befektetések, amikről senki nem tud. Pedig egyik sem igaz.

A MotleyFool egy remek példával jön. Van David, aki évi 40 ezer dollárt keres, és Michael, aki 80 ezret. Mindketten évi 2,5 százalékos emelést kapnak, amíg nyugdíjba nem mennek. Az egyetlen különbség annyi, hogy David 25 évesen elkezdi félretenni a fizetése 10 százalékát, Michael viszont csak negyven évesen kezdi el ugyanezt.

photo_camera Via MotleyFool.

Hiába keres és tesz félre többet Michael, a félretett pénz jobban kamatozik, mint amennyivel többet keres Davidnél. Hiába keres egész életében durván feleannyit, mint Michael, 70 éves korára Davidnek lesz több pénze a bankban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.