https://444.hu/assets/neturei-karta-6.jpg

Ezek a bolond zsidók állnak a Jobbik mögött

vallás
2014 február 20., 10:40
comments 57

A külsőségekben konszolidálódó Jobbik egy ideje azzal kampányol, hogy anticionista rabbik is támogatják a pártot, így Vona Gábor szerint „csattanós választ kapnak” az őket nácizók. Amikor Vona Londonban járt, akkor is összeborultak. (Botrány is lett abból, hogy a cionizmus ellen demonstráló rabbikat a BBC úgy mutatta be, mintha a Jobbik ellen tüntettek volna.) A jobbikos N1 Tv is interjút készített velük.

Most Vona Gábor posztolta a Neturei Karta nevű zsidó szervezet a Horthy-szobrot avató ifj. Hegedűs Lórántot és a Jobbikot támogató levelét, amit négy rabbi írt alá: a holokauszt-túlélő Moshe Dov Beck rabbi és Yisroel Dovid Weiss rabbi New Yorkból, Ahron Cohen rabbi az Egyesült Királyságból és Meir Hirsh rabbi Jeruzsálemből.

Ultraortodox, bezacskózott zsidók

A Neturei Karta egy 1938-ban, elsősorban magyar és litván bevándorlók által alapított zsidó szervezet, ami a haredi ultrakonzervatív zsidó vallási frakcióhoz tartozik. Ez az a szekta, ami furcsa válaszokat ad a modern technológia kérdéseire, például ha Iphone van a tanúnál, akkor nem érvényes az esküvő. Kapcsolódnak a kohanitákhoz, akik egy elmélet szerint a temető felett nem utazhatnak plasztik védelem nélkül. A Neturei Kartát még a nagyon konzervatív zsidók többsége is vadhajtásnak tartja.

photo_camera A 2013-as holokauszt-emléknapon készült fotón jobb oldalról a második táblán az olvasható, hogy a holokauszt egy égi büntetés volt a bűnökért (Fotó: Neturei Karta / Facebook)

A Neturei Karta anticionista, és Izrael állam feloszlatásáért küzdenek, mert azt hiszik, hogy a zsidóknak a bűneik miatt tilos saját államot alapítaniuk, amíg el nem jön a zsidó messiás. Tagjai leginkább Izraelben, Londonban és New Yorkban vannak, a számukat saját maguk kb. 5000-re teszik, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) szerint viszont kevesebb mint 100 aktivistájuk van. Amerikai tüntetéseiken néhány tucat, izraeli demonstrációikon néhány százan vesznek részt. Ezeken volt, hogy izraeli zászlót égettek. A Facebookon kb. 6500 lájkjuk van.

Antiszemita-barát zsidók

Sok anticionista ortodox zsidó van, de kevés olyan akad, aki ennek jegyében antiszemitákkal fognak össze. A Neutrei Karta ilyen, és már többször lett botrány abból, hogy a vezetői antiszemita szervezetekkel és politikusokkal találkoztak. Néhány példa:

  • A szervezet amerikai vezetője többször találkozott az Iszlám Nemzet radikális fekete szervezet antiszemita vezérével, Louis Farrakhannal.
  • A 2010-ben elhunyt jeruzsálemi vezetőjük, Moshe Hirsch volt Jasszer Arafat kormányának zsidóügyi minisztere, és részt vettek a temetésén is Ramalláhban.
  • 2010-ben Gázában néhány tagjuk részt vett a Gázai Szabadság Menetében a palesztin területen uralkodó Hamászt támogatva.
  • Tavaly a szervezet egyik izraeli tagját 4,5 év börtönre ítélték Iránnak való kémkedésért.

A Jobbikot támogató levél aláírói

Moshe Dov Beck

A New York-i rabbi 1934-ben született Budapesten, és a Lujza utcában lakott. A nácik az anyját és több rokonát megölték Auschwitzban, apja Romániába menekült, ő maga egy évig bujkált egy bunkerben, így élte túl a háborút. Utána Jeruzsálembe költözött, itt házasodott, de később Amerikába menekült a „cionizmus elől”. Találkozott Ahmadinezsáddal, és tüntetett a berlini holokauszt-emlékműnél Izrael ellen.

photo_camera Fotó: Neturei Karta International

Yisroel Dovid Weiss

A New York-i rabbi szülei magyarok voltak, a nagyszülei Auschwitzban haltak meg. 2006-ban részt vett Teheránban egy holokauszttagadó (holokauszt-újraértelmezőnek beállított) nemzetközi konferencián, és ugyanabban az évben nyílt levélben védte meg Mahmud Ahmedinezsád akkori iráni elnököt. Januárban holokauszt-túlélőkkel tüntetett a berlini holokauszt-emlékműnél.

Ahron Cohen

A Neturei Karta londoni vezetője 2006-ban egy beszédében arra célzott, hogy a holokauszt áldozatai megérdemelték, amit kaptak (abból a ködös vallási nézetből kiindulva, hogy ha valaki szenved, az egy büntetés, amit azért érdemelt meg, mert rossz volt, és ha nem lett volna rossz, akkor nem bűnhődött volna). 2012-ben az angol szélsőjobboldali Nemzeti Front egyik volt tagjával haverkodott. Ő is részt vett 2006-ban a holokausztkonferencián, és fogadta Ahmadinezsád.

photo_camera Fotó: AFP / Behrouz Mehri

Meir Hirsch

A jeruzsálemi Meir Hirsch 2012-ben Allahot éltetve üdvözölte, hogy az Egyesült Királyságból kitiltott, oda visszatérő Raed Szalahot, az Iszlám Mozgalom egyik radikális izraeli vezetőjét az angol hatóságok elengedték. Több Izrael-ellenes iszlám vezetővel is találkozott, gyakran írt az ENSZ-nek és Obamának, hogy mentse meg a világot a cionista terrortól.

photo_camera Meir Hirsch és Muhammad Husszein jeruzsálemi főmufti (Fotó: AFP / Ahmad Gharabli)

Hát ez így tényleg akkora csattanós válasz a nácizóknak, hogy a fal adja a másikat!

Egyébként a 4K! az áprilisi választáson egy Izrael-kritikus rabbinövendéket akar indítani a Belvárosban, szóval vannak még piaci rések a kampányban.

(Címlapként: AFP / Ahmad Gharabli)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.