https://444.hu/assets/julija-timosenko-beszéde.jpg

A nap, amikor Timosenko visszatért

külföld
2014 február 22., 21:47
comments 51
  • Reggel Julija Timosenko volt ukrán kormányfő még a börtönben volt.
  • Este már a Majdanon mondott harcias beszédet több ezer tüntető előtt.
  • Viktor Janukovics megbukott, az ellenzéké a hatalom.
  • Timosenko embereié.

Reggelre lényegében elmenekült minden fontos ember a kormányzati negyedből, a tömegbe lövető volt belügyminiszter külföldre menekült, Janukovics pedig állítólag lelépett Dubajba, más források szerint viszont a határőrök feltartóztatták, és most a kelet-ukrajnai Donyeckben van. A tüntetők átvették a hatalmat az utcán, ezt érzékelteti az az incidens is, amikor egy állítólagos mesterlövészt végigrugdostak a Majdanon, és letérdeltették az áldozatokra emlékező virágok és gyertyák előtt. Egy kárpátaljai településen pedig egy kevésbé jelentős tisztviselőt kötöztek egy oszlophoz.

photo_camera Fotó: AFP / Bulent Kilic

Élő állatos Disneyland lett az arany vécékefés elnöki palotából, amit bárki bejárhatott ma, csak arra kérték az embereket, hogy ne fosztogassanak (ennek ellenére állítólag keresztre feszítették Janukovics három madarát). Eddig 16 Lenin-szobrot döntöttek le a volt szovjet tagköztársaságban, az áldozatokról megrázó arcképcsarnok került ki a Facebookra.

A parlamentben az ellenzék vette át a hatalmat, és gyorsan megszavazták Julija Timosenko kiszabadítását. Amikor a lánya megtudta a hírt, elsírta magát.

timosenko4a

A kulcspozíciókba egyből Timosenko embereit rakta a parlament, az ideiglenes belügyminiszter Arszenyij Avakovot, az ellenzéki Haza párt képviselője lett, aki Timosenko egykori közeli munkatársa volt, az ideiglenes házelnök pedig Timosenko jobb keze, Olekszandr Turcsinov lett, aki korábban Leonyid Kucsma tanácsadója volt, később pedig ő volt a belbiztonság főnöke.

photo_camera Olekszandar Turcsinov és Vitalij Klicsko (Fotó: Andrii Skakodub / Reuters

Miután magától nem mondott le, a parlament végül leváltotta Janukovicsot, aki szerint puccs történt, és banditák terrorizálják Ukrajnát. Hogy a leváltás így teljesen törvényes-e, az nem világos, de kormánypárti képviselők közül is sokan megszavazták, a belbiztonsági szervek és a hadsereg pedig jelezte, hogy részükről elfogadhatóak a fejlemények.

Miután a kórházban megvizsgálták és szabadon engedték, Julija Timosenko bejelentette, hogy indul a május 25-re előre hozott elnökválasztáson. A politikai okokból 2011 augusztusa óta börtönbüntetését töltő ellenzéki politikust láthatóan megviselték a börtönévek. A kórházból kerekes széken jött ki, majd repülővel a kijevi repülőtérre vitték, ahol újra megölelhette a lányát.

photo_camera Fotó: Maks Levin / Reuters

Fehér Ház, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke és Martonyi János magyar külügyminiszter is üdvözölte Timosenko szabadulását, aki a Majdanra érve arról beszélt, hogy biztos abban, hogy Ukrajna csatlakozni fog az EU-hoz. Követelte a tettesek felelősségre vonását. „Ez a nemzet soha nem fog meghajolni senkinek” – mondta Timosenko, talán Vlagyimir Putyinra célozva. Janukovicsnak szerinte a térre kellene mennie, hogy a tüntetők szemébe nézzen. Azt is mondta, hogy ő maga lesz a garancia a korrupció elleni harc folytatására. (Timosenko dúsgazdag vállalkozó volt, majd Janukovics szövetségeseként ukrán parasztlányhajjal beszállt a politikába. 2005-ben a Forbes a világ harmadik legbefolyásosabb nőjeként tartotta számon. Később a két politikus viszonya később megromlott, és ennek lett a vége az, hogy Timosenkót börtönbe juttatták.)

Timosenko harciasan beszélt, de a szélsőséges Jobb Szektornak nem tetszett, szerintük túl korrupt, és csak rátelepedett a tüntetésekre.

photo_camera Fotó: Vasily Fedosenko / Reuters

Este a tüntetők magukat ünnepelték, forradalomnak nevezték a történteket, és felszólították őket, hogy tartsanak ki a téren, amíg nem biztosított a valódi változás. A Majdan színpadán megmutatták a kinyomtatott Ukrajna Hangja (Golosz Ukrajini) nevű lapot – ami kb. olyan, mint itthon a Magyar Közlöny –, amiben megjelent az összes törvény, amit az elmúlt két napban fogadott el az ukrán parlament. Holnap megjelennek a Janukovics leváltásáról, a 2004-es alkotmány visszaállításáról és Timosenko kiengedéséről szóló rendeletek.

Éjjel órákon át skandáltak a téren, többször arról beszéltek, hogy jöhetnek a provokátorok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.