Chávez már egy éve halott, de lányai még mindig nem költöztek ki az elnöki palotából

külföld
2014 február 23., 08:37
comments 8
photo_camera Nicolás Maduro (jobbra) és neje (balra) Jorge Arreaza alelnökkel és nejével, Rosa Virginia Chávezzel.
AFP PHOTO / Juan Barreto

Nem elég, hogy tízezrek tüntetnek ellene az ország nagyvárosaiban, Nicolás Madurónak még otthon sincs nyugalma. Bár elnökként egy kifejezetten kellemes, tágas kerttel körbe vett caracasi luxusvillában élhetne, mégsem tudott beköltözni az elnöki rezidenciára.

Bár Hugo Chávez már közel egy éve halott, három felnőtt gyermeke, Maria Gabriela, Rosa Virginia és az ifjabb Hugo nem hajlandók kiköltözni az elnöki rezidenciáról.

A két lány a hírek szerint partiközponttá alakította az elnöki rezidenciát, haverjaikkal és rokonaikkal buliznak naphosszat. A szomszédok a sajtójelentések szerint már többször panaszkodtak a fülsüketítő zajra.

Chávez gyerekei apjuk 14 éves uralma alatt hozzászoktak, hogy nekik minden jár. Annyira, hogy a házhoz szállított ételért sem fizettek, ezért a helyi gyorséttermek már nem hajlandók kiszállítani a címre. Még a koncertszervezők is panaszkodnak, akiktől tucatszámra követelnek ingyenjegyeket maguknak és barátaiknak.

A villát, a La Casonát még a gyarmati időkben építették. A kormány 1960-ban államosította. Hat hálószobája mellett több vendégszobája is van. Van itt medence, mozi és a kertben több szeparé is.

Az épületet falak veszik körbe és rendőrök védik. Erre okot ad az is, hogy a berendezési tárgyak nagy része antik érték, a falakat pedig felbecsülhetetlen értékű műalkotások díszitik. Vagy legalábbis az utolsó leltár szerint díszítették - Chávez 1999-es hatalomra kerülése óta nem leltároztak, így nem tudni, mi van még meg a javakból.

Maga Chávez amúgy nem szerette a villát, ő inkább legközelebbi alárendeltjei között élt a Fuerte Tiuna laktanyában. De gyerekei már akkor is a luxust választották.

Amit nem is akarnak feladni. Maduro többszőr is megpróbálta kirakni őket, de egyszerűen elküldték. Maduro végül is csak egy volt Chávez befolyásos barátai közül, bőven akad olyan, aki inkább a gyerekek pártjára állt. Például Disdado Cabello, a parlament elnöke, Maduro legnagyobb riválisa. Rosa Virginia pedig az alelnök, Jorge Arreaza neje.

Talán ezért is döntött úgy Maduro, hogy ha már az elnöki palotát megszállták Chávez gyerekei, akkor ő elfoglalja Arreaza rezidenciáját - ha már ő úgyis a La Casonát választotta.

A venezuelai kormány nem kívánta kommentálni a hírt, sem felvilágosítást adni Maduro, illetve Chávez gyerekeinek lakhelyéről. (Via Vocativ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.