Ledöntötték Kárpátalja utolsó Lenin-szobrát is

külföld
2014 február 24., 12:56
comments 6

Csapon hétfő hajnalra dőlt le a négy méter magas, több tonnás Lenin-szobor.

A szobor a kisváros nyugdíjas otthona előtti téren állt, feltűnés nélkül döntötték le az éj leple alatt. Helyszíni beszámolók szerint sem a nyugdíjas otthon, sem a környező házak lakói nem észleltek semmi szokatlant.

photo_camera Egy másik kidöntött, zsitomiri megyei Lenin-szobrot szállítanak el (via Twitter)

A monumentális szobrot még az 1970-es évek közepén állították fel a korábban a Szovjetunió nyugati kapujaként emlegetett Csapon, eredetileg a nemzetközi vasúti pályaudvar előtti téren, a szovjet politikai rendőrség, a KGB helyi székházának szomszédságában. A szobor talapzatra helyezését daruskocsival végezték, dróthuzal segítségével. Mivel sokszori próbálkozásra sem sikerült biztonságosan felemelni a fekvő  emlékművet, a daru kezelője a szoboralak nyakára hurkolta a kötelet, és a bámészkodó tömeg hangos tetszésnyilvánítása mellett, felakasztva helyezte azt a több méter magas talapzatra. Ezt követően a darust a KGB-sek azonnal őrizetbe vették és elvezették a helyszínről.

Ukrajnán egyébként az utóbbi hetekben igazi Lenin-szobordöntési hullám söpör végig. Összesen kilencven Lenin-emlékmű hullott a porba, főként Közép-Ukrajnában. Az elmúlt héten negyven városban döntötték le az 1917-es nagy októberi szocialista forradalom vezérének a szobrát.

Kelet- és Dél-Ukrajnában még mindig nagy esemény a Lenin-szobrok kidöntése, múlt szombaton például Mikolajivban 10 ezren gyűltek össze, hogy tanúi legyenek a központban álló szobor eltávolításának.

Nyugat-Ukrajnában még az 1990-es évek elején megszüntették a legtöbb Lenin-emlékművet, keleten viszont sok helyen komolyan védik a szobrokat.

photo_camera Az Ukrán Kommunista Párt egy donyecki képviselője őrzi a Lenin-szobrot, hogy azt ki ne dönthesse valaki, 2014. február 24-én. (Byline / Source / Credit ALEXANDER KHUDOTEPLY / AFP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.