https://444.hu/assets/sevastopol.jpg

Szevasztopol katonai beavatkozásra kéri az oroszokat

külföld
2014 február 24., 12:45
comments 217

Az orosz nacionalista sputnikipogrom.com Szevasztopol de facto kilép Ukrajnából, és nem ismeri el a kijevi kormányt című cikke pörög most a Facebookon, amiből annyi már most biztos, hogy a város nem ismeri el az új ukrán hatalmat.

Várják a felszabadítókat

A cikk szerint Szevasztopol puccsnak tekinti az ellenzéki hatalomátvételt, ezért nem fogadja el a parlament döntéseit, nem utalja át Kijevnek az adókat, és nem adja ki a lázadók ellen harcoló rendfenntartókat. Emellett fegyveres önvédelmi egységeket állítanak fel, és átveszik az irányítást a helyi rendfenntartó erők fölött.

photo_camera A plakáton a felirat: „Oroszok, mi egy elhagyott gyermek vagyunk, kérünk titeket, mentsetek meg a fasizmustól.” A vasárnapi oroszbarát tüntetésen tízezer ember vett részt. (Fotó: AFP / Vaszilij Batanov)

Ukrajna legdélebbi, kb. 400 ezer, főleg orosz nemzetiségű és anyanyelvű lakosú városában tegnap több tízezres orosz párti tömegtüntetésen új polgármestert választottak közfelkiáltással, Alekszej Csalij üzletembert. Ő a Moscow Times szerint egy orosz állampolgár, és ma vagy holnap új irányító testületnek adja át a hatalmat a polgármesteri és a kormányhivatal.

A Szevastopolszkaja Gazeta azt írja, hogy Szevasztopol az egyetlen város Ukrajnában, aminek a lakói nem választhatják közvetlenül a polgármestert, mert az az irányítást csak akkor veheti át, ha az ukrán parlament jóváhagyta a választást.

A Sputnik Pogrom cikke szerint Szevasztopolban ünnepi a hangulat, az ukrán zászlókat – amik közül néhányat fel is gyújtottak – oroszra cserélték, és várják a felszabadító oroszokat.

A cikk szerint a bevezető utakat lezárták a flotta páncélozott csapatszállítói.

Katonailag fontos terület

A tüntetések azután kezdődtek, hogy vasárnap a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója felszólította Oroszországot, hogy ne avatkozzon be katonailag a Krímben, ahol a kikötők egy részét az orosz Fekete-tengeri flotta bérli sok évre előre. Moszkva közölte, hogy megvédi a régiót, ha Ukrajna szétszakad. Hogy katonailag mennyire fontos Ukrajna a NATO-nak és Oroszországnak, arról itt írtunk.

photo_camera Putyin orosz és Janukovics volt ukrán elnök 2013. júliusában a Tengerészet Napján Szevasztopolban. (Fotó: AFP / Presidential Press-Service / Mykhaylo Markiv)

A Krím-félsziget más városaiban is tüntettek, a 150 ezer fős Kercsben is letépték az ukrán zászlót a városházáról, és többen is jelentkeztek az önkéntes rendfenntartónak. A félsziget régen az oroszoké volt, aztán Nyikita Hruscsov szovjet főtitkár átadta az ukránoknak, de az oroszok közül sokan még ma is igényt tartanak rá.

(via Cink, Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.