Soha, de tényleg soha ne menjél séfnek! (Mondja egy séf)

életmód
2014 február 25., 18:44
comments 30

Sokat lehet azon vitázni, hogy melyik a világ legrosszabb munkája, vagy azon, hogy kik dolgoznak a legtöbbet.  

A sidney-i Guerilla Bar séfje, Zane Heemi arról írt, hogy miért nem szabad soha, de tényleg soha séfnek menni. A legfontosabb érve mindenképpen az, hogy ha séfnek mész,

lemaradsz életed fontos pillanatairól.

Szülinapokat, esküvőket, karácsonyokat és hétvégéket fogsz kihagyni. Gyakorlatilag mindent, ami bármilyen társas kapcsolatban fontos. Aki ezt a szakmát választja, annak Heemi szerint komoly áldozatokat kell hoznia.

zane

Persze ez más szakmákban is így van. Mindenhol sokat kell dolgozni, és a munka világa annyira átalakult, hogy már nem feltétlenül fejezzük be a munkát akkor, amikor lejár a munkaidőnk. Egy konyhán annyival rosszabb a helyzet, hogy pontosan meg van szabva, hány ember kell ahhoz, hogy működjön a rendszer. Ha csak egyetlen ember is hiányzik, akkor nem működik.

Heemi szerint emelett:

Nem lehetsz beteg.

Tényleg nincs betegség. Amíg nem kerülsz kórházba, addig bejársz dolgozni. Heemi tíz éve dolgozik konyhán, ezalatt két nap betegszabadsága volt, és mindkettőt kórházban töltötte. Van a félelemnek, a bűntudatnak és a lelkesedésnek egy olyan elegye, ami miatt lázasan is bemész dolgozni.

Elég jó az esély arra, hogy droggal vagy alkohollal találkozol.

Nem csak a média, vagy a politika, de a konyha is tele van mindenféle illegális szerekkel. Elég jó rá az esélyed, hogy vagy rekreációs vagy pörgető céllal, de valamilyen drogot fogsz fogyasztani. Vagy pedig egyre többet iszol majd.

A kapcsolataid tönkremennek.

Vagy lesz akkora mázlid, hogy a barátnőd megérti, hogy sokat kell dolgoznod, és el is fogadja, vagy pedig minden kapcsolatod csődbe megy majd. Leginkább azért, mert a folyamatos munka miatt minden ígéretet meg fogsz szegni, és soha nem leszel ott sehol. Ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nem is fogsz neki főzni. Mert azt munka közben csinálod.

A munkaidőd teljesen elcseszett lesz.

Sokan panaszkodnak, hogy akár tíz órát is kell dolgozniuk naponta. Egy szakács átlagos munkanapja 12 órából áll. Heemi ennél többnyire többet szokott dolgozni.

Egy darab szar leszel.

A verbális sértegetésért sok helyen ma már perelni is lehet. A konyha nem ilyen hely, ott ezt meg kell szokni. A „Ne haragudj, barátom, látom, megint elkövettél egy hibát. Megtudhatnám, mi az oka?” kérdés például szakácsnyelven így hangzik: „Mi van, te nyomorék szar, mit basztál el már megint?”.

Ha viszont ezeken túl tudod magad tenni,

akkor olyan szakmád lesz, amit imádni fogsz. Sokat kell majd dolgozni, de megéri. De csak akkor, ha betartod Heemi szabályait.

  • Tanulj folyamatosan.
  • Soha ne lopj, és próbálj meg nem hazudni.
  • Legyél türelmes az ellenfeleiddel. Ez a legfontosabb fegyvered.
  • Sosem vagy elég jó. Sosem vagy túl öreg. És mindig elég okos vagy ahhoz, hogy megtanulj valami újat.

Persze nem mindenhol ez a helyzet. Uj Péter reakciója például az volt, hogy "hát, azért láttam én már olyan magyar szakácsot, aki úgy minden másnap nézett csak be a konyhára".

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.