Ne az legyen a nagykövet, aki semmit sem tud Magyarországról

külföld
2014 március 01., 07:40
comments 34

Most John McCain republikánus szenátor emelte fel a szavát a budapesti amerikai nagykövet, Colleen Bell ellen, ahogy az oslói és a Buenos Aires-i diplomáciai misszió élére kiszemelt nagykövetek ellen is.

A Wall Street Journal véleményrovatában megjelent cikkben McCain azt írja, jelöltek a múlt havi szenátusi külügyi bizottsági meghallgatásukon olyan alapvető kérdésekre nem tudtak választ adni, mint hogy van-e Norvégiának elnöke, mik az Egyesült Államok stratégiai érdekei Magyarországon, vagy hogy szövetségese-e Amerikának Argentína.

photo_camera Fotó: ColleenBellOffice, Flickr

Obama egy olyan embert jelölt Budapestre, aki a jelentések szerint több mint kétmillió dollárt gyűjtött össze az elnöknek és pártjának, de küszködött, amikor legalább egy stratégiai érdeket meg kellett volna neveznie a magyar-amerikai kapcsolatokban.

"Elmondhatta volna, hogy Magyarország fontos partner egy sor külpolitikai prioritásban, Ukrajnától a Balkánon át Afganisztánig és hogy kulcsszerepet játszik az európai energiaellátás diverzifikálásában. És ez csak a kezdet"

- írta John McCain. A szenátor szerint Magyarországra egyébként is kiemelten kell figyelni, mert NATO-szövetséges, közben "fokozott vizsgálattal kell szembenéznie olyan lépések miatt, amelyek a bírálók vádjai szerint nincsenek összhangban a demokratikus elvekkel és gyakorlattal".

Sohasem könnyű nemet mondani az amerikai elnöknek, különösen a demokrata kollégái számára, de amikor ezekről az alkalmatlan jelöltekről van szó, akkor a szenátusnak nemet kell mondania. Ezeknek a jelölteknek, a baklövéseiken és a puszta tudatlanságukon keresztül már sikerült ennek az ellenkezőjét elérniük és a tényleges munkájuk még meg sem kezdődött. Nehéz elképzelni most, hogy valaha is hatékonyak lesznek ezekben a fontos állásokban. Ez nem jó Amerikának

- írja McCain.

Colleen Bell a Gazdagok és szépek című sorozat társproducere volt, kinevezéséről itt írtunk, korábbi kritikákról vele kapcsolatban pedig itt. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.