Levették Hernádi Zsoltot az Interpol körözési listájáról

bűnügy
2014 március 03., 14:43
comments 12

A Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója már nincs rajta az Interpol internetes körözési listáján. Szollár Domokos, a magyar olajtársaság kommunikációs igazgatója azt mondta: értesültek arról, hogy Hernádi Zsolt nem szerepel a listán, de hivatalosan érdemben nem kívánják kommentálni.

A hvg.hu-nak az ügyet jól ismerő forrás azt mondta, hogy az Interpol honlapjáról két hete törölték Hernádi Zsoltot azután, hogy „felfüggesztették az eljárást”.

Hernádi Zsoltot, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatóját korábban vesztegetéssel vádolták Zágrábban, és körözést adtak ki ellene, miután 2013. szeptember 25-ig nem jelent meg Zágrábban a gyanúsítotti kihallgatásán. A zágrábi megyei bíróság ügyészségi kezdeményezésre rendelte el előzetes letartóztatását. Az elnök-vezérigazgató ezután került fel az Interpol körözési listájára, és mivel Horvátország júliustól az Európai Unió tagországgá vált, a zágrábi hatóságok európai elfogatóparancsot is kiadtak ellene.

photo_camera Ősszel még így nézett ki Hernádi Zsolt Interpol-körözése

Hernádi Zsoltot mi is felnyomtuk az Interpolnál, de nem tartóztatták le.

A vesztegetési ügyben korábban a magyar Központi Nyomozó Főügyészség már folytatott egy eljárást, amit bűncselekmény hiányában megszüntettek. Erre hivatkozva utasították el a horvát kérést is, amiben Zágráb Hernádi Zsolt kiadatását kérte. A Mol végig határozottan cáfolta a gyanúsítást.

A vonatkozó jog szerint a körözést vissza kell vonni, ha az elrendelés oka megszűnt, vagyis a körözési listáról három esetben lehet lekerülni:

  • Ha az illető meghalt. (Hernádi Zsolt él.)
  • Ha elfogták. (Hernádit nem fogták el.)
  • Ha a nemzetközi elfogató parancsot kiadó szerv visszavonja azt.

Nyilvánvaló, hogy a harmadik eset történt. (HVG, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.