https://444.hu/assets/beladiszno3.jpg

Az ország kedvencét pörzsölte meg Fazekas miniszter

ÁLLAT
2014 március 04., 10:09
comments 36

Óriási veszteség érte a magyar állattartó társadalmat és a sertéskedvelők népes táborát. Nyolcéves korában elhunyt Béla. A magyar, de valószínűleg európai, sőt világrekorder disznó hatalmas űrt hagyott maga után.

Elbúcsúztam tőle, még egy puszit is adtam neki, mielőtt elaltattuk. Sok szép pillanatunk volt együtt.

– ezekkel a szavakkal próbálta enyhíteni fájdalmát Szpisják Imre gazda. Béla nemcsak egy disznó volt a sok közül, meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt.

„Amikor megláttam, nagyon tetszett küllemre is: nagyon szép fejállása van, füle, szép lapályos, hosszú derekú. És akkor azt gondoltam, hogy erre 150-160 kilót rá tudok rakni, és sikerült is” – mondta Szpisják. Béla végül 560 kilóval mérlegelt.

photo_camera Imre gazda és Béla. Fotó: MTI

Béla már szinte feledésbe merült fiatal éveiről a következőket érdemes tudni:

  • 2006 januárjában született a magyar lapály kan.
  • Fegyverneken élte a tenyészkanok mindennapi életét.
  • Mígnem annyira meghízott, hogy már nem volt alkalmas a feladatra.
  • Ekkor vette meg a kanelőállító lapálytenyészetből Imre gazda, 450 kilósan.
  • A rekordért olyan áldozatot kellett hozni, amit kevesen tennénk meg: Bélát ivartalanították. Ezzel megugrott a súlya is.

Eleinte nem is volt neve, de időnként csak Bélának hívtam ezt a nagyon kezelhető, nagyon jóindulatú jószágot. Csak én gondoztam, foglalkoztam vele. Imádta, ha simogatom, vakargatom, szinte beszélt hozzám, amikor röfögött.

Béláról tudni kell, hogy hatalmas termete ellenére az egészséges életmód híve volt. Gazdája naponta sétáltatta, nem evett összevissza mindent, imádta a zöldséget és a gyümölcsöt is, rengeteg epret, cseresznyét, dinnyét, almát elcsámcsogott –, de szeretett pirítós kenyeret és tepertőt is ropogtatni. Szpisják – és Béla – szerencséjére a gazda fia zöldséges, így bőven jutott neki a visszamaradt áruból.

A gazda a kezéből etette, ha leesett a földre az alma, Béla ránézett Imrére, és csak nézte, addig, amíg Imre fel nem vette az almát, és oda nem adta neki.

Béla maga volt a magyar disznótenyésztés négylábon járó óriásreklámja. Eleinte csak Kenderesen jártak a csodájára, aztán egyre több fellépése lett, és 2011-ben még a fővárosba is eljutott. Óriási sikerrel:

„Nagyon sok látogatója volt, és megelégedett örömmel távoztak a Bélától”

– mondta a sertéstartó. Ekkor még különdíjat is kapott Fazekas minisztertől, de az álnok politikus hétfőn már pörzsölővel jött...

Annak ellenére vállalta a fellépéseket, hogy egy-egy ilyen út igencsak megviselte, a stressz miatt akár 20 kilót is fogyott. Teljesen kikerekedve Kenderesen volt látható. Teljes szépségében viszont a kiállításokon:

„Kiállítás előtt is le lett samponozva több esetben. Baba hintőporral be lett szórva, és az bele lett dörzsölve a bőrébe. Csodálkoztak, hogy micsoda szép bababőre van. Hát mondom, ezt elő kell készíteni”

A rekordért az ivartalanítás és a disznópróbáló turnézás mellett még egy hatalmas áldozatot hozott Béla: az életével fizetett érte. Egy átlagos disznó elélhet 13-18 évig, a túlsúlyos Bélának csak 8 év jutott.

photo_camera Sándor miniszter és Béla. Fotó: MTI

Imre gazda már tavaly májusban arról beszélt, hogy hiába egy ország kedvence, Bélának meg vannak számlálva a napjai, nem mer reszkírozni tovább, ki tudja, meddig bírja a szíve és a lába. „Kész van már a bitófa, amire fel fogom húzni" – jelezte a közeli véget Imre gazda. Még egy budapesti utat bevállaltak vele tavaly, megrendült egészsége ellenére újra ő lett az Országos Mezőgazdasági és Élelmszierkiállítási Vásár sztárja.

Nagyon üressé vált most a hatalmas ól

– sóhajtott egy nagyot Imre gazda. Aztán koccintott a pörzsölő miniszterrel, és előkerült a tangóharmónika is.

photo_camera Fotó: Fazekas Sándor facebookja

Néhányan meg is könnyezték a kövezeten magatehetetlenül feketedő állatot.

Béla előbb saját beleibe töltve a füstölőn, majd a család és a barátok emésztőrendszerében él tovább.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.