Több méteres szavazólapokat kapunk április hatodikán?

POLITIKA
2014 március 04., 06:03
comments 13

A Népszava információi szerint hétfő estig 2300-an adták le ajánlásaikat a helyi választási irodáknak. Hétfő délután négykor járt le a jelöltállítási határidő: aki össze tudta szedni az 500 érvényes aláírást, felkerül az egyéni választókerületi szavazólapra.

baja_valasztas_13

A 2300 jelölt a 106 egyéni körzetre vetítve a szavazólapra akár húsz jelölt is felkerül majd. A Fidesz-Kdnp, Összefogás és a Jobbiknak lett meg mindenhol az egyéni indulója. A végső összesítés csütörtökre várható. A lap szerint nem csak az egyéni jelöltek száma, hanem az országos listát állítani tudó pártok is rekordszámban jelennek meg 2014-ben. 2010-ben 6 országos lista volt, már most 12-t vettek nyilvántartásba, de Pálffy Ilona, a Választási Iroda vezetője, szerint a 22 országos lista is meglehet.

baja_valasztas_3

Országos listához 27 egyéni jelöltre, 13500 aláírásra volt szükség, aki ezt a lécet megugorja 149 millió állami kampánytámogatást kap. Az összeg sávonként emelkedik, 54 jelölt 298,5 millió, 80 jelölt fölött 447,75 millió, mind a 106 jelöltnél 597 millió jár. A Népszava becslése szerint közel 5 milliárdot fizethet ki csak a kampánytámogatásokra az állam, miközben reálisan 4-5 párt juthat csak be a parlamentbe.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.