Ma volt a székely szabadság napja

külföld
2014 március 10., 19:57
comments 43
  • A Székelyföldnek autonómiát követelő, nagyszabású tüntetést (Székely szabadság napja) rendezett Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács, amire a szervezők szerint tízezrek érkeztek egész Erdélyből.
  • A Székely vértanúk emlékművénél összesereglett tömeg követeléseiről kiáltványt fogadott el, amit a demonstráció szervezői átadtak a román kormány helyi képviselőjének a Maros megyei prefektusi hivatalban.
  • A küldöttséget a hatósági tiltás ellenére a tüntetők is elkísérték. A felvonulás és a prefektusi hivatal előtt kialakult spontán tüntetés incidensek nélkül ért véget – írja az MTI.
  • A Digi24 videója alapján viszont elég feszült volt a hangulat a szélsőjobbosok és a rendőrök között.

A 160 éve kivégzett székely vértanúk emlékére emelt obeliszknél a szónokok területi autonómiát követeltek a Székelyföldnek, és azt mondták, a székelység nemzeti és emberi jogai nem képezhetik alku tárgyát.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke közölte, Magyarország beavatkozott az SZNT oldalán a nemzeti régiók ügyében az Európai Unió luxemburgi bíróságán indított perbe, amit a tömeg nagy ovációval fogadott:

„Magyarország velünk van. Az autonómia ügye akkor lesz győztes, ha Romániát is sikerül meggyőznünk, legyen szintén velünk!”

A tömeg többször is félbeszakította Izsák Balázst, amikor azt mondta, meg kell előlegezni a bizalmat Románia új kormányának, amiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség politikusai is részt vesznek. Szerinte az a párbeszéd kaphat esélyt, amire az igényt kinyilvánította a székelység a tavaly októberi, Bereck és Kökös közötti nagy menetelésen.

Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke azt mondta: a székelység emberi és nemzeti jogai nem képezhetik alku tárgyát. Az EMNT-elnök Kós Károlyt idézve üzente:

„Ha a románság meg fogja becsülni Erdély magyar polgárait, szövetségesekre fog találni bennük. De amennyiben ezt elmulasztja megtenni – a legjobb akaratunk ellenére és saját kárára, határozott ellenállásra fog késztetni bennünket.”

Bíró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke azt mondta: az őshonos magyar közösségtől megtagadják Romániában az önrendelkezés legelemibb formáit, korlátozzák véleménynyilvánítási jogát, ez a közösség mindaddig követelni fogja az autonómiát amíg célját el nem éri.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szerint az erdélyi magyarság minden „önkény és határtologatás” ellenére hisz abban, hogy élni csak szabadon érdemes, és ennek csak a közösségi autonómia biztosíthat keretet. Az EMNP elnöke a Székelyföld autonómiatervezet parlament elé terjesztését sürgette:

„Ha szükséges, Bukarestbe is elmegyünk, hogy nyomatékot adjunk követelésünknek.”

A székely zászlót Magyarországon elsőként kitűző Szabolcs Attila, Budafok polgármestere azt mondta: Székelyföld autonómiája nemcsak a székelyek ügye, hanem minden magyaré és minden jóérzésű emberé az egész világban.

A székelység marosvásárhelyi autonómiatüntetését Günther Dauwen, az európai autonómiapárti erőket tömörítő Európai Szabad Szövetség belgiumi pártigazgatója és Marc Gafarot Monjo, a Katalán Demokratikus Konvergencia Párt külügyi kabinetvezetője is köszöntötte. Ott volt Vona Gábor Jobbik-elnök is.

A megemlékezés végén a résztvevők kiáltványt fogadtak el, amiben Székelyföld területi autonómiáját kérték. Az SZNT elnöke, Izsák Balázs által felolvasott és közfelkiáltással elfogadott kiáltványban utaltak arra, hogy Románia nemzetközi szinten vállalt kötelezettségeit szegi meg, amikor nem veszi figyelembe a székelység akaratát, és „mondvacsinált okokra hivatkozva” a gyülekezési- és szólásszabadságot is korlátozza.

A demonstráció résztvevői követelték, hogy Székelyföld alkosson önálló fejlesztési és közigazgatási régiót, aminek autonómiáját törvény szavatolja. Követelték, hogy a hatóságok azonnal szüntessék be a székely jelképek üldözését, és a kormány kezdjen párbeszédet Székelyföld státusáról a Székely Nemzeti Tanáccsal a székely önkormányzatokkal.

A tömeg „Autonómiát!” felkiáltással ünnepelte a kiáltvány utolsó mondatát:

„Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!”

Ezután a polgármester tiltása ellenére a tömeg Marosvásárhely főterére vonult, elkísérve a prefektusi hivatalig az SZNT vezetőit, akik átadták a demonstráció kiáltványát a kormány megyei képviselőjének. A tüntetők a járdán haladva indultak el a székely vértanúk emlékművétől, de időnként az úttestet is elfoglalták. A rendőrség és a csendőrség próbálta biztosítani a forgalom folyamatosságát az útvonalon, de ez nem mindig sikerült.

A kiáltvány átadása után Izsák Balázs SZNT-elnök bejelentette, hogy az SZNT rendezvénye véget ért, és mindenki menjen haza, de a tömeg elfoglalta a főteret, ahol az „Autonómiát!” az „Itthon vagyunk!”, a „Vesszen Trianon!” és „Székelyföld nem Románia!” jelszavakat skandálja.

Félórával a kiáltvány átadása után csendőrségi beavatkozás nélkül elvonult az ünneplő tömeg Marosvásárhely főteréről.

Manea Daniel alezredes, a csendőrség szóvivője azt mondta, jelentősebb incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció. Kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták. A csendőrség senkit nem állítottak elő a rendezvényen.

A csendőrség becslése szerint a székely vértanúk emlékművénél 3000-3500-an vettek részt a megemlékezésen, és közülük kétezren vonultak a város főterére.

A Székely szabadság napja a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott díjátadó ünnepséggel zárult.

Ma a budapesti Hősök terén is tüntettek, itt egy székely zászlót raktak ki mécsesekből.

photo_camera Fotó: Mohai Balázs / MTI

Ott volt Schiffer András LMP-társelnök is.

Mécseseket helyeztek el a Székely szabadság napja budapesti tömeggyűlésének résztvevői este a román nagykövetség épülete előtt is. A székely autonómia ügye mellett szervezett tömeggyűlés több száz résztvevője rendőri felvezetéssel a Dózsa György úton, az Ajtósi Dürer soron, a Stefánia úton vonult a román nagykövetség Thököly úti épületéhez. Az épület elé vont kordonnál mécseseket helyeztek el, majd elénekelték a magyar és a székely himnuszt. A vonulás alatt a rendőrség lezárta az érintett utakat. A tömeg többször azt skandálta: „Autonómiát Székelyföldnek!”; „Vesszen Trianon!”; „Székelyföld nem Románia”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.