Fog még valaha Orbán Viktor vitatkozni a tévében?

politika
2014 március 13., 12:57
comments 144

Mindannyiunk közös érdeke, hogy az emberek a lehető legtöbb ismeret, legalaposabb tájékozottság birtokában hozhassák meg a választással kapcsolatos döntésüket.

Éppen ezért kezdeményezte a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség a miniszterelnök-jelölti vita megtartását.

Történt mindez 2006-ban.

Természetesen fontos és hasznos dolog a vita, de még nem időszerű.

Írta Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője 2014 március 12-én arra a kérdésünkre, hogy Orbán Viktor részt vesz-e majd kormányfőjelölti vitán a választások előtt.

Ok, a miniszterelnök-jelölti vitát soha nem a hatalmon lévő miniszterelnök, hanem az ellenzék kezdeményezi. Speciális eset volt 2010, amikor Bajnai Gordon leköszönő miniszterelnökként nem indult a választáson, a Fidesz győzelme pedig annyira biztos volt, hogy Orbán Viktornak ellenzékből sem volt semmi érdeke abban, hogy leálljon vitatkozni a kormánypárt jelöltjével, aki akkor is Mesterházy Attila volt.

Orbán népszerűsége 2010 tavaszán a Szonda-Ipsos adatai szerint 45 százalékos volt, Mesterházyé 29. Négy évvel később, vagyis most Orbán népszerűsége a Mediánnál 42 százalék (januárban 45 volt), Mesterházyé 32 (33 volt az év legelején). A közvéleménykutatók pedig nem a Fidesz győzelmét, hanem azt latolgatják, hogy újra meglesz-e nekik a kétharmad.

Elment a meghívó?

Dehogy ment.

A helyzet az, hogy Mesterházy Attila a mostani kampányban eddig nem hívta ki vitára Orbán Viktort.

Az MSZP szeretné, ha lenne miniszterelnök-jelölti vita Mesterházy Attila és Orbán Viktor között a kampány során, ez korábban kérdésekre válaszolva már többször elhangzott, mint ahogyan az is, hogy Vona Gáborral nem kívánunk vitatkozni. Arról egyelőre nincs döntés, hogy a "kihívás" mikor hangozzék el, milyen formát öltsön, az azonban valószínű, hogy ennek inkább egy politikai rendezvény adhat méltó, hangsúlyos keretet, s nem egy újsághír.

Írta megkerésünkre az MSZP sajtóosztálya.

Amire utalnak, hogy Mesterházy nem hajlandó Vona Gáborral vitatkozni, az a Jobbik elnökének januári kezdeményezésére vonatkozik. Vona egy hármas kormányfői vitát szeretne, amin Orbán Viktor, Mesterházy Attila és ő venne részt.

Hogy mennyire érdeke ez a Jobbiknak, az egyértelmű. Hogy az MSZP különböző kellemetlen ügyei miatt a nyilvánosságot hetekig kerülő Mesterházy hogy jönne ki egy akár hármas, akár kettes vitából, az már más kérdés. Vélhetően ennek is köze van ahhoz, hogy az MSZP még formálisan sem kezdeményezte a vitát, miközben az összes korábbi kampányban ez már jóval hamarabb megtörtént.

Legutóbb már februárban üzent Mesterházy

2010-ben Mesterházy már február 17-én szakpolitikai vitákra hívta ki a fideszes politikusokat, és állítása szerint ezzel Orbán Viktort is, még ha ezt utólag meg is kellett erősítenie, annyira nem volt egyértelmű.

A Fidesz a kezdeményezést azzal dobta vissza, hogy "Az Önökkel folytatott terméketlen vitáknak lejárt az ideje", Orbán maga pedig azt mondta, "nem szakpolitikai vitákra van szükségünk, hanem új irányt kell szabni a gazdaság számára; a gazdaság talpra állításához nem elméletek kellenek, hanem harminc markos legény".

Mesterházy aztán megpróbált még három időpontot javasolni a vitára, miközben Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője folyamatosan azzal bombázta, hogy ha Orbán vissza is utasítja, legalább vállaljon fel egy vitát Bokros Lajossal, az MDF miniszterelnök-jelöltjével. "Ne csak a biztos visszautasítás tudatában mutatkozzon vitára kész kormányfőjelöltnek" - írta akkor Kerék-Bárczy Szabolcs, aki ezt már biztosan nem így gondolja, vagy ha igen, akkor nem mondja. Jelenleg ugyanis a közös baloldali képviselőjelölt a Belvárosban.

Végül írtak egy közös levelet

2010-ben az utolsó, halvány próbálkozás az volt, amikor az LMP kezdeményezésére az MSZP, az MDF, a Jobbik és az LMP tartott egy megbeszélést, és írtak egy közös levelet Orbán Viktornak, hogy vegyen részt az országos listát állító pártok listavezetőinek a vitáján. A Fidesz semennyire sem vette ezt a kezdeményezést komolyan. A párt operatív igazgatója például egy társasággal ott volt abban a kávézóban, ahol az egyeztetést tartották, de lelépett még azelőtt, hogy elkezdődött volna a megbeszélés.

Szijjártó Péter végül azzal verte vissza a vitára szóló meghívást, hogy "a magyar emberek a választás első fordulójában el fogják dönteni, hogy melyik az a két erő, ki az a két jelölt, akiknek a legnagyobb esélyük lesz programjuk megvalósítására"Ezért a vitát tartsák majd meg a két választási forduló között. Az MSZP a többiekkel úgy nem akart vitatkozni, hogy a Fidesz nincs ott, így semmilyen vita nem volt, az első forduló után meg már érthető módon nem is akarta senki.

Így halt el a miniszterelnök-jelöltek vitája négy éve. 

Orbán három vitája

1994-ben a választás első fordulója előtt rendeztek televíziós vitát, ezen Boross Péter kormányfő az MDF, Kuncze Gábor az SZDSZ és Horn Gyula az MSZP listavezetőjeként jelent meg.

1998-ban volt Orbán Viktor első miniszterelnök-jelölti vitája Horn Gyula miniszterelnökkel. Talán sokan elfelejtették már, ez nem a választás előtt, hanem a két forduló között volt, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem kezdeményezte, itt látható. A Fidesz megnyerte azt a választást.

2002-ben már elkezdődött az a komikus vonal, ami 2010-re teljesedett ki. Az történt, hogy miniszterjelöltek vitatkoztak volna a Millenárison, de az MSZP-sek fel akartak állítani a háttérben egy plamzatévét, amin grafikon látszottak volna. A Fidesz csalást kiállított, és levonult. Ekkor úgy tűnt, a miniszterelnök-jelöltek vitája is elmarad. Végül Orbán adott egy időpontot Medgyessy Péternek, amit az MSZP nem akart elfogadni, arra hivatkozva, hogy a másnapi kampánycsendben az újságok nem tudják elmagyarázni az olvasóknak a történteket. Aztán belementek. (A vita részletekben itt nézhető meg).

Az elveszített első forduló után a Fidesz akart még egy Orbán-Medgyessy-vitát, de azt a kérést lerázták a nyeregben lévő szocialisták, akik ráadásul Medgyessyt sem akarták kitenni még egy olyan tortúrának, hogy élő adásban beszéljen. A választást az MSZP nyerte.

2006-ban volt az utolsó miniszterelnök-jelölti vita. Ennek is volt előzménye, a Fidesz kezdeményezett egy sorozatot, amit az MSZP nem nagyon akart elfogadni. Ezért a Fidesz napokig ilyen üzenetekkel bombázta a szocialistákat:

A Medgyessy-Gyurcsány-kormány és az MSZP megfutamodott a nyilvános viták elől. Demokráciában szokatlan módon el akarják kerülni a nyilvános eszmecserét. A megfutamodás oka nyilvánvalóan az, hogy nem tudják megvédeni az elmúlt négy esztendőt.

A Fidesz őszinte választási kampányt akar folytatni, úgy tűnik azonban, hogy az MSZP nagy a jólét kampányába nem fér bele az őszinte beszéd, hiszen a szocialisták és a kormány megfutamodtak a
nyilvános vitától

Aztán végül lett listavezetői vita, kettő is. Az elsőben blokkolta le teljesen Gyurcsány Ferenc Orbán Viktort.

A másodikban aztán már csatlakozott hozzájuk Dávid Ibolya és Kuncze Gábor is. Az MSZP nyerte a választást.

Ez volt Orbán Viktor utolsó tévés vitája, és így nem lesz valószínűleg Mesterházynak egy sem, hiába volt kétszer is az MSZP miniszterelnök-jelöltje.

Mi szólhat mégis mellette?

Két dolog.

Ha Orbán Viktor még nagyobbat akar ütni a baloldali pártokon, akkor itt a remek lehetőség, hogy Mesterházyra olvassa az elmúlt hetek összes ügyét, vele minden bizonnyal könnyebben boldogulna, mint Gyurcsánnyal legutóbb. Emellett újra felsorolhatja a kormány eddigi teljesítményét.

Ha valóban igaz, hogy a Fidesz kampánya most már a padlón lévő MSZP-ről inkább a feltünően megerősődő Jobbikra koncentrál, akkor Vonával is érdemes megütköznie.

És mi ellene?

Akárcsak 2010-ben, most sincs semmi értelme minimális kockázatot sem vállalnia Orbán Viktornak, aki lehet, hogy rutinos szónok, de 2006-ban kiderült, hogy mennyire el van szokva a valódi vitaszituációtól, kényes interjúhelyzeteket sem vállal már fel. A teljesen megroggyant MSZP-t majd üti tovább a kormánypárti sajtó, és a Jobbikkal is foglalkozik majd a Fidesz többi politikusa, Orbán pedig a bölcs államférfi szerepében kimarad a vitából, és az érdemi munkára koncentrál.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.