India nem keresi tovább az eltűnt maláj gépet

külföld
2014 március 16., 08:42
comments 7

Egészen addig felfüggesztették a keresést, amíg a maláj kormány nem jelöl ki újabb keresendő területet, írja az MTI. Az indiai haditengerészet és a légierő eddig már több mint 250 ezer négyzetkilométernyi területet fésült át az Andamán-tengeren és a Bengáli-öbölben az utasszállító repülőgép után kutatva.

A malajziai hatóságok közben átkutatták a Boeing 747-es kapitányának és másodpilótájának otthonát. Most az történik, hogy feltérképezik a személyzet és az utasok társadalmi, gazdasági, politikai hátterét, mert biztosak abban, hogy a gép nem baleset miatt tért le az előírt útiránytól, és hogy a gépen valaki szándékosan kikapcsolta a kommunikációs rendszereket. A házkutatás eredményét egyelőre nem közölték.

A nyomozók szerint a kommunikációs rendszerek kikapcsolása ellenére a gép még hét órával a felszállása után is jelet adott egy műholdnak, és ebből arra lehet következtetni, hogy a Kaszpi-tenger keleti partjáig, vagy akár az Indiai-óceán déli részéig is eljuthatott. Szombaton azt mondták, két légifolyosót vizsgálnak, amelyek ezekbe az irányokba vezetnek.

Vasárnap már sokkal valószínűbbnek tartották, hogy a gép az Indiai-óceán déli része felé tért el az előírt iránytól, mert ha Közép-Ázsia felé tartott volna, akkor sok ország fölött kellett volna átrepülnie, forgalmas folyosókon keresztül, és ebben az esetben nagy valószínűséggel észrevették volna az országok földi irányítói.

Az Indiai-óceán déli része azonban a Föld legeldugottabb részeinek egyike, az óceán mély, és a térségre kevés radar figyel. Ha a gép az óceánba zuhant, akkor hónapokig is eltarthat, amíg megtalálják, de az is lehet, hogy soha nem bukkannak a nyomára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.