Hosszú börtönbüntetésre ítéltek ellenzéki vezetőket Azerbajdzsánban

külföld
2014 március 17., 20:35
comments 69

Ilgar Mamedovot, az Alternatív Köztársaság nevű mozgalom vezetőjét hét-, a legnagyobb ellenzéki erő, az Egyenlőség nevű pártkoalíció alelnökét pedig ötéves szabadságvesztésre ítélték. Mindketten Ilham Aliyev azeri államfő fő ellenfeleinek számítottak.

Az Egyesült Államok bakui nagykövetsége szerint politikailag motivált döntés született.

A két férfit kormányellenes felkelés szításával vádolták, amit az ügyészség szerint tavaly követtek el.

Az Amnesty International jogvédő szervezet által politikai okokból bebörtönzötteknek nevezett személyeket februárban vették őrizetbe azzal a gyanúval, hogy részt vettek az előző év januárjában rendezett kormányellenes tüntetéseken. A demonstrálók egy csoportja házakat és autókat gyújtott fel, a kivezényelt rohamrendőröknek könnygázt és vízágyút kellett bevetniük a tömeg feloszlatására.

Az ellenzéki csoportosulások tagadták a részvételüket az erőszakos megmozdulásokban.

Az Egyesült Államok bakui nagykövetsége sajtóközleményében mély csalódottságának adott hangot, és közölték, hogy az eljárást számos szabálytalanság kísérte.

Jogvédő szervezetek régóta azzal vádolják az Azerbajdzsánt 2003 óta irányító Aliyevet, hogy üldözi az újságírókat, és ellenzékieket zár börtönbe. Az azeri kormány szerint Azerbajdzsánban valódi demokrácia van. (via MTI)

Azerbajdzsánra amúgy a magyar kormány fontos stratégiai partnerként tekint, ami olyan dörgölőző gesztusokban nyilvánul meg, mint az azeri baltás gyilkos szabadon engedése volt, amiről a hírek szerint maga Orbán Viktor döntött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.