Segédmunkásból lett a nők bálványa – 70 éve született Szécsi Pál

Popkult
2014 március 19., 15:03
comments 26
  • 1967-ben második lett a Táncdalfesztiválon.
  • Az ország kedvence lett.
  • Hét évvel később, 30 évesen megölte magát.
  • Szécsi Pál.

Kósza szél

Szécsi Pál 1944. március 19-én született Budapesten. Nyelvészkutató apját a háború vége felé zsidó származása miatt lelőtték, a külkereskedelmi levelezőként dolgozó özvegye – aki kilencszer ment férjez, és ez csak a negyedik házassága volt – Pált és két nővérét nevelőszülőkhöz adta Mezőtúrra, majd 1956-ban Amerikába disszidált. Nagyobbik lányát, Máriát Bécsig elvitte, de a pályaudvaron otthagyta (végül ő is az USA-ban között ki).

Az árván maradt Kati és Palika (ahogy később a rajongói nevezték) állami gondozottak lettek, minthogy a nagyanyjuk lemondott a gyámságról. (Bár kemény gyerekkoruk volt, valószínűleg túlzás az, amit a Best magazin írt, hogy a gyerekek egy vonat tetejére kötözve érkeznek meg vidékre, és olyan hamar találkoznak az éhezéssel és a fázással, hogy ortodox temetésekről lopott étel biztosította nekik a túlélést.) Szécsi Pál 16 éves kora után segédmunkásként kapott alkalmi melókat az Athenaeum Nyomdában, volt kabinos a Palatinus strandon és raktáros a divatintézetben.

Az egyik ilyen munka alatt egy vállalati rendezvényen figyeltek fel Szécsi charme-jára és jó mozgására, így lett férfimodell. 1965 szilveszterén, amikor a Gellértben lépett fel egy divatbemutatón, a műsor után a bárban elénekelt 3 számot, és megint felfigyeltek rá. Elvitték egy énektanárhoz, és kiképezték, így 1967-ben Salgótarjánban pedig egy amatőr fesztiválon megnyerte az énekesek versenyét.

Ezután meghívták a Táncdalfesztiválra, ahol Vadas Tamás és Varga Kálmán Csak egy tánc volt című dalát adta elő úgy, hogy azzal második lett. Egy csapásra a nők bálványa és az ország hangja lett. Több éven át fellépett aztán a Táncdalfesztiválon, de az első sikert nem tudta megismételni. Egy darabig ugyan még váratott magára a csúcs, de az olasz popdalok feldolgozásai és a nagy slágerek egyeduralkodóvá tették a hazai popszakmában. Ő fedezte fel például Cserháti Zsuzsát, akivel állítólag járt is.

Bús szívvel énekelni

Az egyszerű segédmunkás nem bírt a sikerrel. Magánélete zajos és problémás volt, és bár sok futó kapcsolata volt (férjezett nőkkel is), egyre jobban magába zárkózott, sokszor és sokat ivott. A kapcsolatai jellemzően drámai véget értek, elég csak a két legnagyobb szerelmét említeni.

Még modellként találkozott egy divatbemutatón Grażyna Haase-szel, a lengyel modellel. Ő ekkor 18 éves volt, a nő 23. Egymásba szerettek, hamar összeházasodtak, de csak egy hónapig éltek együtt, de a nő visszatért Lengyelországba. Szécsi utánament, de pár hónap együttélés után hazajött, és itthonról intézte a válást.

1972. januártól októberig tartott kapcsolata a nála 12 évvel idősebb Domján Edittel, legnagyobb szerelmével. A színésznő tanácsokat adott Szécsi előadásmódjával kapcsolatban, sokat segített, de egy idő után besokallt az ideggyenge énekes depressziójától és piálásaitól. Domján terhes lett, de a magzatot elvetette. Amikor Szécsit egyszer eszméletlenül vitték haza az ivócimborák, Domján dobta, de még megpróbálták újrakezdeni, csakhogy Szécsi más nővel jött össze.

Domján pályája elakadt, és egy nappal a 40. születésnapja után karácsonykor megpróbálta felvágni az ereit, végül inkább felakasztotta magát. Azt beszélték, nem Szécsi miatt, aki nem viszonozta eléggé az érzelmeit, hanem mert már 18 évesen is kijelentette, hogy nem akar öreg lenni, csak negyven évet vállal az életből. A halálhírt Szécsi Katalin vitte el az öccsének, akit mentővel a pszichiátriára szállítottak, és egy hétig altatták, hogy ne tehessen kárt magában.

A távollét

Nyilvánvaló lett az is, hogy hol vannak Szécsi karrierjének határai: külföldön is szeretett volna befutni, Németországban Paul Moro néven adták ki a lemezét, de ott nem keltett feltűnést.

Szörnyű gyerekkora miatt világéletében ideggyenge volt, önpusztító életet élt. Nyolcszor próbált meg öngyilkos lenni, először 1962 márciusán, amikor Grażyna miatt a Szabadság-hídról a Dunába ugrott. Az utolsó pillanatban viszont mindig segítséget kért, így a barátainak sikerült megmenteni az életét. 1970. októberében például gyógyszert szerzett, hazament, és konyakkal bevette a tablettákat. Harangozó Terit hívta telefonon, ő szólt a mentőknek (Szécsi hálából erre utalt az Egy szál harangvirágban). Szécsi ezután 8 napig eszméletlenül feküdt, és géppel lélegeztették, de hamar felépült, csak a gégemetszés nyoma maradt meg.

Domján Edit halála után önmagát okolva és a közvéleménytől tartva Szécsi Pál 1973 februárjában Nyugat-Németországba szökött, és Hamburgból felhívta az anyját, hogy a nővéréhez hasonlóan szeretné meglátogatni ő is, de a nő azt mondta: nem azért ment ki Amerikába, hogy a kölykei utánamenjenek. Szécsi ezután frontálisan ütközve totálkárosra törte a Volkswagenjét, de megúszta a balesetet, csak az arcán sérült meg. Júniusban visszatért az országba, a belügytől csak pénzbüntetést kapott.

De mivel anyagi gondjai egyre súlyosabbak lettek, eladta a lakását, és közben súlyosbodott alkoholizmusa is. 1974. április 30-án megölte magát. A Farkasréti temetőben temették el, a megvadult rajongók be akartak törni a ravatalozóba, az útjukat a kétségbeesett Koós János állta el. Szécsi Pál hagyatékát a nővére, Katalin kezelte, aki 2012 szilveszterén, 72 évesen halt meg.

Hogy mindez így történt-e, nem lehet biztosan tudni, hiszen a korabeli cenzúra jól működött, a rendszer a zenész botrányait eltussolta, és a színfalak mögé kevesen láthattak be. A legtöbb információt elbeszélésekből ismerjük, de akik megszólaltak, jellemzően a barátai voltak, így nem biztos, hogy mindent elmondtak Palikáról.

Források: Mivanma, Régi idők popzenéje, MTI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.