Megtalálták Arábiai Lawrence titkos sivatagi bázisát

történelem
2014 március 24., 18:52
comments 31
photo_camera Lowell Thomas / Wikimedia Commons

Csaknem száz év után a mai Jordánia területén megtalálták az I. világháború legendás brit gerillavezére, Thomas Edward Lawrence titkos sivatagi bázisát.

A tábort a brit királyi légierő egyik pilótájának kézzel rajzolt térképvázlata alapján azonosították. Hogy tényleg a bázist találták meg, azt a környéken szétszórt, összetört gines üvegek és lőszerhüvelyek bizonyítják.

Lawrence feladata volt, hogy lázadást robbantson ki az Arab-félszigeten a németekkel szövetséges törökök ellen.

A tábort kitartó munkával, tíz éves kutatás után találták meg. Az első lépés a térképvázlat volt, amit tizenkét éve találtak a brit Nemzeti Archívumban. John Winterburn régész a Great Arab Revolt Projecttől ezután áttanulmányozta a Google Earth adatbázisát olyan terület után kutatva a sivatagban, ami illik a rajzolt térképhez.

Végül 2012-ben találtak rá a táborra, ami pontosan megfelelt Lawrence leírásának:

"Egy csipkézett domb mögött, szemben a Tell Sam állomással."

Winterburn és társai úgy gondolták, hogy a terepen semmit sem fognak találni, de legalább pontosan tudják majd, hogy hol volt a tábor. Ehhez képest amikor végre kiszálltak a terepre, valóságos kincsesbányára bukkantak.

"Ha a modern háborúk régészetéről beszélünk, ez olyan, mintha megtaláltuk volna Tutanhamon sírját" - mondta.

Winterburnnek a legnagyobb izgalmat az okozta, hogy a tábor tökéletesen megfelelt a Lawrence regényes visszaemlékezésében leírtaknak. A Bölcsesség hét pillére című művében arról írt, hogyan teáztak és süteményeztek, miközben a tábortűzből pattogó szikrákat nézték. "Mi meg megtaláltuk a tábortűz hamuját. Lenyűgöző volt" - mondta. (Via The Daily Mail)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.