Az amerikai titkosszolgálatok szerint természetesen Edward Snowden tehet Ukrajna megszállásáról

külföld
2014 március 25., 17:44
comments 43

-

Új fogást találtak Edward Snowdenen az amerikai titkosszolgálatok. Kiszivárogtatott információkkal próbálják elhinteni, hogy valójában az NSA mindent lehallgató programjait lebuktató Snowden a felelős azért, hogy az amerikai titkosszolgálatokat meglepetésként érte a Krím orosz megszállása.

Erről, mármint a meglepetésről tegnap már írtam. A lényeg, hogy az amerikai műholdas felderítés alapján azt ugyan látták, hogy az ukrán határ térségében csapatmozgások vannak, de az elkerülte a figyelmüket, hogy az oroszok csendben feltöltötték a Krímet is. A lehallgatások pedig semmilyen bizonyítékkal nem szolgáltak - az oroszok vagy nem beszéltek erről, vagy álcázták a kommunikációt.

És hát ki más árulhatta volna el nekik a trükköket, mint Snowden, igyekeznek sugallni az ebben illetékesek. Például Mike Rogers, a képviselőház titkosszolgálati bizottságának elnöke és a CIA nagy barátja, aki a Meet the Press című vasárnapi hírmagazinban mondta, hogy Snowden "egyértelműen a titkosszolgálatok befolyása alatt van Moszkvában, egy országban, ami katonai erővel bővíti a határait".

De vannak olyanok is, akik szerint Snowdennek ehhez semmi köze. Például Fred Fleitz egykori CIA-s vezető elemző, aki szerint a kiszivárogtatások nem segítették a krími akciót. "Oroszország Snowden nélkül is képes lehetett erre" - nyilatkozta a Buzzfeednek egy másik volt elemző is.

Az amerikai kudarcnak más, hagyományosabb okai is lehettek, például:

  • nincs egy emberük sem Putyin szűkebb környezetében;
  • de még csak a Krímben sem volt egyetlen egy ügynökük sem a terepen.

Ezzel máris elérkeztünk a modern titkosszolgálatok mac vagy pc, iphone vagy android, linux vagy windows szintű vallásháborújához, a sigint-humint vitához. Az amerikai hírszerzés a 21. századra szinte teljes mértékben elektronikus hírszerzéssé alakult. Olyannyira, hogy már a hagyományos értelemben vett kémeknek is az a fő feladatuk, hogy a hálózatra nem kapcsolt célgépekre telepítsenek lehallgatószoftvereket.

"Az amerikaiak úgy bánnak a világgal, mintha bármit, amit meg akarnak tudni, megszerezhető volna digitális lehallgatással vagy a rögzített telefonbeszélgetések és emailek adatainak kibányászásával. Pedig a valóságban a világ sok részén, főleg azokon, amik miatt igazán aggódniuk kéne, az adatok analógak és az emberek régimódi kommunikációt folytatnak" - mondta egy brit kém. (Via Buzzfeed)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.