Egy 14 éves srác találmányával százmilliókat spórolhat az amerikai kormány

meghökkentő tudomány
2014 március 30., 08:21
comments 68

Suvir Mirchandani 14 éves, középiskolába jár Pittsburghben. Elindult egy iskolai tudományos versenyen, a pályázatáról pedig már a CNN gazdasági rovata is beszámolt.

Iskolai dokumentációkon bizonyította be, hogy mennyi pénzt lehet spórolni egy egyszerű betűtípuscserével.

A bevett, legjobban elterjedt Times New Roman készletről Mirchandani a Garamond készletre váltott, ez állítása szerint az iskolájának évente 21 ezer dollárnyi, azaz több mint 4 és fél millió forintnyi nyomtatási költség-megtakarítást jelent. A magyarázat egyszerű: a kisebb, vékonyabb betűk kinyomtatásához egyszerűen kevesebb tinta kell. Tanárai biztatására eredményeit egy fiatal kutatók számára fenntartott folyóiratnak is elküldte, ezután lett országosan ismert.

A lap szerkesztői vették rá ugyanis arra, hogy számítsa ki, mennyi pénzt spórolhatna egy hasonló váltással az amerikai bürokrácia. Rengeteget. Az amerikai kormány idén 1,8 milliárd dolláros (!) nyomtatási költségvetéssel rendelkezik, ebből pedig már kis megtakarítás is óriási pénzek felszabadítását jelenti.

Mirchandani öt kormányzati dokumentumon tesztelte az elméletét, és arra jutott, hogy a legjobban elterjedt Times New Roman és Century Gothic betűkészletekről történő átállás a Garamond készletre mind a szövetségi, mind az állami szerveknek komoly megtakarítást hozna. Számítása szerint szövetségi szinten évente 136 millió dollár maradhatna meg, állami szinten pedig 234 millió.

És miközben komoly törekvések vannak, hogy egyre jobban digitálissá váljon minden ügymenet az országban, azért ez még messze van. (via HuffPost)

Azt meg csak zárójelben jegyezzük meg, hogy Mirchandani mekkora ikertornya a fiatal Jason Schwartzmannak Wes Anderson Rushmore című filmjéből.

rushmore

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.