Az A38 is rajta van az állam szégyenfalán

Egyéb
2014 április 02., 09:59
comments 17

Ahogy arról szerdán beszámoltunk, a Miniszterelnökség közzétett egy listát azokról a cégekről, amelyek úgy nyertek EU-s támogatást 2007 óta, hogy közben tulajdonosi struktúrájuk átláthatatlan.

Első ránézésre a legizgalmasabbnak az tűnt, hogy Csányi Sándor egyik érdekeltsége, a Bonafarm Bábolna Takarmány Kft. is rajta van. A cégnek vissza kell fizetnie 220 millió forintot és a kamatokat is. Most észrevettük, hogy a listán van az A38 Kulturális Nonprofit Közhasznú Kft. is. A Petőfi hídnál lévő állóhajót üzemeltető céget 2011 óta Simicska Lajos érdekköréhez szokás kötni, bár közvetlen tulajdonosként nem lehet őt azonosítani.

A visszafizetési kötelezettség csak a 2012 utáni pályázatokon nyert cégekre érvényes, mert csak azóta nem kaphat állami támogatást nem átlátható cég. A Bonafarm 2012-ben nyert támogatás, így nekik fizetniük kell. Az A38-ra ez nem vonatkozik, ők még 2008-ban nyertek 300 millió forintot. Akkoriban még más tulajdonosai voltak a cégnek. A feketelistát azonban a mostani tulajdonosok adatai alapján állították össze.

Minden nyertesnek kiküldtek egy űrlapot, hogy azon mutassák be a tulajdonosi szerkezetet, és akiknek a válaszait hiányosnak találták, azok felkerültek a listára. A listán szereplők nem indulhatnak újabb EU-s pályázatokon.

Az A38 Patonai Péter érdekeltségébe került 2011-ben, aki az  I.M.G. Inter Media Group nevű reklámcéget is bírja. Utóbbit is Simicska-érdekeltségnek szokás tartani.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.