https://444.hu/assets/tuvalu-inaba.jpg

Egy haldokló óceániai szigetállam fellázadt Putyin ellen

külföld
2014 április 04., 19:44
comments 30

Oroszország kapott néhány sebet az elmúlt hetekben, mióta annektálta a Krímet. Ezt az ENSZ Közgyűlése elítélte – 100 tagállam támogatta, 58 tartózkodott és 11 szavazott ellene –, Oroszországot izolálták az ENSZ BT-ben, kizárták a G8-ból, és Vlagyimir Putyin legközelebbi barátainak befagyasztották a bankszámláit. (Hogy az oroszok erre mivel válaszolhatnak, arról itt lehet olvasni.)

Kihátrált a törpe

De ezek közül talán egyik csapás sem volt olyan megalázó, mint amit Tuvalu, egy csendes-óceáni mikroállam mért az oroszokra, amikor március 31-én bejelentette, hogy mégsem ismeri el az orosz fennhatóságot Dél-Oszétiában és Abháziában, és helyreállítja a diplomáciai kapcsolatot Grúziával. Bár Tuvalunak csak 10782 lakosa van, hadserege meg egyáltalán nincsen, ezzel a lépéssel mégis tönkreteheti az oroszok évek óta folytatott, dollármilliókba került stratégiáját.

Tuvalu egy 1978 óta független óceániai szigetország, a Polinéziához tartozó Ellice-szigetek területén, Hawaii és Ausztrália között. Négy szigetből meg öt valódi korallzátonyból áll, a teljes szárazföldi területe 26 km², ezzel a Vatikán, Monaco és Nauru után a negyedik legkisebb ország. Vatikán és Nauru után itt van a legkevesebb állampolgár, Tuvalu az ENSZ második legkisebb népességű tagállama. A helyiek főleg önellátó gazdák, kókuszdiót termesztenek (az egyedüli exportcikk az abból nyert kopra), és sertést meg baromfit tartanak.

Az elmaradott, a külvilágtól szinte teljesen elvágott Tuvalura akkor figyelt fel egy kis időre a világ, amikor 1999-ben nekik ítélték a .tv topdomaint, amire több nagy tévétársaság feje odament, hogy dollármilliókért megvegye. Egy kaliforniai cég 50 millió dollárt ígért (ez akkor a tuvalui GDP a fele volt), de az üzlet elakadt.

Tuvalu jövője bizonytalan, arról nem is beszélve, hogy gyakran sújtják hurrikánok. Az 5 méteres tengerszint feletti magasságot sem elérő ország 2001-ben Tuvalu menedékjogot kért Új-Zélandtól, mert néhány éven belül ellepi a Csendes-óceán. Egyelőre nem kapták meg. A legközelebbi szomszédnak, Kiribatinak is ez a gondja.

photo_camera Fotók: Tomoaki Inaba / Flickr

Még 2011-ben, a 2008-as orosz-grúz háború után Tuvalu egyike volt annak az öt államnak, ami Moszkvához hasonlóan legalább az egyik dél-kaukázusi köztársaság függetlenségét elismerte a kettőből. Már csak hárman vannak: Nicaragua, Venezuela és a 9488 fős Nauru. Utóbbi gyakorlatilag bármelyik országnak elismer bármit, ha megfizetik.

A világ legkövérebb országa

A sirályszarnak köszönhetően pár évtizede még Naurué volt a világon a legnagyobb egy főre jutó GDP, de mára felélték a nyersanyagokat, ezért Ausztrália tartja el őket, cserébe itt tartják koncentrációs táborban az illegális bevándorlókat. A munkanélküliség Zimbabwe után itt a legmagasabb, 90 százalékos. Mivel élelmiszer és ivóvíz alig van, főleg Ausztráliából importált konzerveken élnek. Emiatt a lakosság majdnem fele súlyos cukorbeteg, jellemző a vese- és a szívbetegség is, és mivel a sziget 95 százaléka elhízott, Nauru a világ legkövérebb országa.

photo_camera Séta a cukorbetegség ellen 2007-ben Naurun (Fotó: Lorrie Graham / Flickr)

Az 1990-es években a sziget offshore-paradicsommá vált, az orosz jegybank szerint az orosz maffia kb. 70 milliárd dollárt mosott tisztára a szigeten, ahol 400 bank működött postaládacégként, azaz legfeljebb egy postacímmel, iroda nélkül. Ezenkívül rengeteg forrást jelent Naurunak, hogy áruba bocsátja diplomáciáját. 2002-ban például beállt Kína mögé, de három évvel később váltott Tajvanra, mindkét országról legombolva egy szép összeget, utóbbinál a Wikileaks szerint havi 5000 dolláros ösztöndíjat kaptak az ország miniszterei. 2008-ban viszont Tajpej és Peking megegyezett, hogy felhagy az ilyen diplomáciai osztozkodással, így pénz nélkül maradt Nauru. Ezért jól jött az orosz pénz, miután Nauru elismerte Abházia függetlenségét, és 50 millió dolláros humanitárius segélyt kapott Moszkvától (a Kreml ezt persze tagadta).

Vanuatu feladta Abháziát

Ugyanez történt 2011-ben a negyedmillió fős Vanuatuval is: a Korall-tenger keleti szélén található ország az ENSZ-ben negyedikként ismerte el Abházia függetlenségét. Mivel Abháziával akkor sokat foglalkozott a világsajtó, a bizonytalan óceániai szigetek teljesen megzavarodtak. Vanuatuban két hét leforgása alatt az egymást követő kormányok mégsem ismerték el, majd újra elismerték Abháziát. Joe Natiman volt külügyminiszter szerint az oroszok ezért 50 millió dollárt utaltak át.

Tuvalu egy súlyos aszály közepén, éhesen kapva kapott az orosz ajánlaton: Abháziát és Dél-Oszétiát is elismerte 2011 októberén, amire Abházia egy hajónyi vizet küldött. Nem tudni, hogy az oroszok küldtek-e pénz, de pár héttel korábban a miniszterelnök tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel „ígéretes kétoldalú együttműködésről a kereskedelem, a halászat és az oktatás területén”.

photo_camera Az Australian Aid 2012-ben egy tuvalui középiskolában, ahol biztosította az ivóvizet (Fotó: Claire Cullen / DFAT)

Egy éve Vanuatu kormánya megint átpártolt, amikor kirúgta az orosz nagykövetet, aki helyi újságok szerint minden pénznek, amit Moszkvában az országnak szerzett, a 15 százalékát lenyúlta. Vanuatu odáig ment, hgoy tavaly áprilisban a miniszterelnök letagadta, hogy Vanuatu valaha elismerte volna Abháziát, és júliusban megújította a diplomáciai kapcsolatait Grúziával. Ezzel Oroszországnak már csak négy szövetségese tartott ki. A lett Jurisz Gulbisz, aki a doktoriját Abháziából írta, élt a Fidzsi-szigeteken, majd Abházia utazó nagykövete lett, azt mondta: Vanuatu állandóan pénzt kért, így a probléma rendszerszintűvé vált, az új kormány pedig újra pénzt kért, és Abházia nem engedheti meg magának, hogy ilyen országot támogasson.

Halála előtt a Nyugatra szavazott

Hétfőn Vanuatu példáját követte Tuvalu is. Gulbisz azt mondta, tavaly év végén azzal keresték meg Tuvaluból, hogy 250 ezer dollárt ígért Grúzia, és Abházia rálicitál-e. (Grúzia és Tuvalu erre az állításra nem reagált.) A férfi ezzel indokolta, hogy feladták:

„Abháziának arra sincs pénze, hogy felújítsa a vécéket a külügyi irodában, nemhogy több millió dollárt fizessen különböző országoknak csak azért, hogy elismerje őket.”

James Ker-Lindsay, a London School of Economics Délkelet-Európa-szakértője szerint ez nagyon kínos az oroszoknak:

„Tuvalu nem Grúziát, hanem a Nyugatot választotta Oroszország helyett. Valami történt, ami miatt szemléletet váltott. A kérdés, hogy mi. Vajon Oroszországnak volt-e lehetősége reagálni? Ha igen, miért nem ígért Grúzia fölé?”

photo_camera Szállítmány érkezik Tuvalura

Ker-Lindsay szerint Nauru is átállhat Grúzia oldalára, ezzel pedig már csak Nicaragua és Venezuela fogná Putyin pártját. Az mondjuk veszélyes lenne, ha valamiért ők is kihátrálnának az oroszok mögül, mert vesztenivaló híján Putyin a Krímhez hasonlóan a két kaukázusi bábállamot is annektálhatná.

A térséggel egyébként néhány magyar képviselő is szimpatizál, magyar-Óceánia országai baráti tagozat elnöke Schiffer András LMP-frakcióvezető, és a tagjai között ott volt Kaufer Virág, Jávor Benedek, Ertsey Katalin és a jobbikos Szávay István is.

Az évezredekkel ezelőtt benépesült, egy időben nyolc szigetből álló Tuvalu neve egyébként a saját nyelvén azt jelenti: nyolcan összetartanak.

Források: New Republic, ReutersIndependent, Wikipedia, Index.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.