A 2014-es választás 8 legmeglepőbb eredménye

POLITIKA
2014 április 07., 07:12
comments 425

8. A Munkáspárt 27 671 szavazatot kapott

thurmer_gyula_munkaspart_2

Igen, jól látja. A nagy túlélő, az 1990 óta minden választáson induló Thürmer Gyula retrokommunista pártja szerepelt a legjobban a parlamentbe nem jutó pártok között. A 0,58 százalékos szavazatarány ugyan nem tűnik soknak, de ne feledje, mindezt összesen 33 egyéni jelölttel érték el. Vagyis a Munkáspárt több szavazatot szerzett, mint ahány ajánlást, ez pedig a kispárti mezőnyben kuriózum.

7. Valahol elveszett 46 ezer szavazó

udp-ump

A már a jelöltállításkor nagyon gyanús ÚMP és ÚDP összesen 3552 szavazatot szerzett listán. Ha ajánlásból kapnak ennyit, akkor mindössze hét egyéni jelöltet állíthattak volna. Ehhez képest összesen 99 jelöltjük volt, ehhez minimum 49 500 aláírást kellett összegyűjteniük.

6. A Jobbik egyik jelöltje sem nyert egyéniben

photo_camera MTI Fotó: Marjai János

Legalábbis egyelőre, a nem végleges eredmények szerint. A magam részéről legalább egy, de inkább két egyéni győzelmet vártam a Jobbiktól, elsősorban Heves megyében, ahol a párt három arca, a pártelnök Vona, a szóvivő Mirkóczki Ádám és a volt egri szkinhedvezér, Sneider Roy Tamás bármelyikét esélyesnek tartottam. Közülük végül Vona volt képes egyedül megszorongatni a győztes fideszest, 658 szavazattal kapott ki. Ennél még a tökismeretlen miskolci jelöltjük, Pakusza Zoltán is közelebb állt a győzelemhez.

5. Papcsák Ferenc veresége

papcsakcimlap

Zugló fura hely. Ha az ember csak a kerületi lapokból tájékozódik, inkább tűnik feudális monarchiának, mint budapesti kerületnek. A Zuglói Lapok a szervilizmusverseny örökös dobogósa: ha ők megszólítanak valakit az utcán, az biztos, hogy Papcsák Ferenc dicsőségét zengi. Ehhez képest a szocialista Tóth Csaba viszonylag magabiztosan, csaknem kétezer szavazattal győzte le - pedig még az LMP és a Jobbik jelöltje is kapott együtt vagy 11 ezer szavazatot.

4. Ahol ellenszélben nyert a Fidesz

OGY2014 - Választási plakátok

A hagyományosan inkább a baloldalnak kedvező, a VIII-IX. kerületek külső részein kialakított körzetben a nem végleges eredmények szerint a fideszes Vas Imre 448 szavazattal legyőzte a IX. kerületi részen mélyen beágyazott, helyben a korábbi választások alapján igencsak népszerű szocialista Pál Tibort. Vas előnye kisebb annál, mint ahány szavazatot még össze kell számolni - mondjuk a fordításhoz Pálnak ezek szinte mindegyikét meg kéne szereznie

3. Hárman ötszázon belül

Mesterházy Attila

470 szavazat. Összesen ennyi választja el a nem végleges eredmény szerint az első helyezett szocialista Varga Lászlót a most harmadik helyen álló jobbikos Pakusza Zoltántól. Ez kevesebb, mint ahány szavazatot még nem számoltak össze - még kb 500 ilyen van.

2. 0,04%!!!

photo_camera MTI Fotó: Kovács Tamás

Ez valaha Simon Gábor birodalma volt, és egész addig biztos baloldali győzelemre számítottunk, amíg Simont el nem sodorta a rejtegetett vagyona miatt kirobbant botrány. Emiatt végül itt alakult ki a legnagyobb verseny. Ha a miskolci eredményt szorosnak gondolja, mit szól ahhoz, hogy a nem végleges eredmények alapján a fideszes Kucsák László 22 szavazattal nyert a szocialista Kunhalmi Ágnes ellen?

Az 0,04 százalék!

Eddig 53838 szavazatot számoltak össze, és még össze kell számolni vagy 720-at, hogy végeredményt hirdethessenek.

1. 44,36%=66,7%

roganne-orban-fidesz-2014-128

Ahogy most állnak a dolgok, a Fidesz megszerezheti a kétharmadot - ehhez mondjuk a két legszorosabb körzet, a miskolci 2-es és a budapesti 15-ös közül egyet nyerniük kell. A parlamenti kétharmadhoz nemhogy az összes választó, de még a szavazni végül elment 61,2 százaléknyi szavazó többségének támogatására se volt szükség. Idén kevesebben szavaztak a Fideszre, mint 1998 óta bármikor. 2010-ben 570 ezer szavazattal kellett több a kétharmadhoz - idén az LMP-nek 252 ezer is elég volt a parlamentbe jutáshoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.