Minden jel arra utal, hogy Oroszország Ukrajna lerohanására készül

külföld
2014 április 09., 08:28
comments 135
photo_camera AFP PHOTO / ANDREY KRONBERG

Egyre egyértelműbb bizonyítékai vannak az amerikai felderítésnek arra, hogy Oroszország hamarosan lerohanhatja Ukrajnát. Erre utal, hogy az oroszok már az utánpótlási vonalakat is kiépítették és tábori kórházakat telepítettek a határon felsorakozott, nagyjából 80 ezer fős seregük mellé.

Márpedig tábori kórházakat csak akkor szoktak kiépíteni, ha veszteségekkel számolnak.

Februárban, amikor az orosz hadsereg előre bejelentett hadgyakorlatot tartott az ukrán határ mentén, sem az utánpótlási vonalakat, sem a tábori kórházakat nem építették ki. Igaz, akkor még csak az elrettentés volt a cél.

Most, hogy már ezzel is megvannak, egyre valószínűbb, hogy Ukrajna megszállására készülnek.

Az amerikai hírszerzés ezeket az adatokat egyelőre nem osztotta meg Ukrajnával, csak a törvényhozás illetékes bizottságait tájékoztatták azzal a megkötéssel, hogy az értesüléseket nem oszthatják meg Ukrajnával.

Pedig az országot eleve csak hozzávetőlegesen uraló átmeneti kormánynak minden segítségre szüksége volna, hogy a leharcolt hadsereget felkészítsék az invázióra. Aminek a megakadályozásában, vagy legalábbis a lassításában kulcsfontosságú lenne tudniuk, hogy az oroszok milyen csapatokat milyen kombinációban és hol terveznek bevetni.

Ehelyett az amerikaiak eddig mindössze háromszázezer porció MRE-vel, azaz étellel segítették csak az ukrán haderőt.

Az amerikaiak amúgy okkal ódzkodnak az információk megosztásától. Az ukrán haderő még két hónapja is szoros kapcsolatban volt az orosszal. Az orosz katonai felderítés, a GRU valószínűleg legalább annyira beépült az ukrán hadseregbe, amilyen szinten a KGB-utód FSZB beépült az ukrán nemzetbiztonsági szolgálatokba.

Vagyis joggal tartanak attól, hogy bármilyen információ, amit átadnak az ukránoknak, végül az oroszoknál köt ki.

Ez pedig lehetőséget adna az orosz hírszerzésnek arra, hogy az adatok elemzésével felderítse az amerikai hírszerzés forrásait és eszközeit. (Via The Daily Beast)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.